Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 11, 11:58

A rózsamintás kosztüm története

  • Közzétéve Beregszem

Nemrég került összeállításra a Beregszem Egyesület hímző és varró hölgyeinek összefogásával egy gyönyörű keresztszemes rózsamintás kosztüm. A kosztüm rendelésre készült egy budapesti hölgynek, akinek egy kiállításon tetszett meg az ott bemutatott ingblúz, és a Beregszem Egyesületet kérte meg a kivitelezésére.

1

A minta első ismert megalkotója Székely Lászlóné Marika, akitől a rózsaminta, illetve a kosztüm történetéről kérdeztünk:

"Nagyon sok rózsa mintám van, de szerintem ez a "leg-igazibb rózsa" szinte a tövis is ott van az ágán.

A mintát egy 1928. évi Magyar Uriasszonyok Lapjában találtam, tetszett és bele varrtam a fehér ingbe. Az újságban sem blúz, sem terítő nem volt, csak magában egy a rózsa-szál, és én ezt ismételtem.

A blúzom egyébként: egy boltban készen vett férfi ing, ami a férjemé volt. A szövésén láttam, hogy ez amolyan jó anyag, keresztszemesnek való, kértem a férjemtől, hogy adja nekem ezt az inget, de NEM adta. Én azonban titokban kihímeztem magamnak a rózsa-mintával, és amikor kész lett, akkor vállfára akasztva mutattam neki, hogy: Na, itt van az inged, ne keresd!! - akkor már nem tudott mit tenni."

2

"Utána már a boltban is vettem ilyen férfi ingeket, amibe jó volt hímezni, és rajta volt az ingen, hogy anyaga: SZIRIUSZ. De ez még az 1980-as években volt kapható. Nagyon sűrű az anyag szövése, mint a napszövet.

A hímzett blúzaim egyike a VI. Magyar Világtalálkozón került kiállításra, ahol Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt a díszvendég. Ott figyelt fel a rózsa mintára egy hölgy, aki velem szerette volna ezzel a mintával elkészíttetni magának egy kosztümöt, de már a szemem sem lát ilyen sűrű anyagot, és időm sem nagyon van, és bizony,ez elég nagy munka is.

Ezért javasoltam magam helyett a Beregszem Egyesület hímzőasszonyait, akik szintén ott voltak kiállítani a Kersztszemes Mintakendőkkel, és más keresztszemes termékeikkel. Herczegné Andrássy Évának az egyesület akkori elnökének bemutattam a hölgyet, aki ott méretet is vett róla.

Sajnos  Éva már nem tudta elkezdeni a munkát, halála után odaadtam a blúzomat mintának Losonczi Ildikón keresztül a többi asszonynak, akik kihímezték a ruhaanyagot. A kosztümöt  szintén az egyesület tagja Szabóné Erzsike varrónő és szakoktató  szabta ki és állította össze. 

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700