Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 17, 17:37

Szent György - napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint Hortobágy település önkormányzata 2017. április 22-én együtt rendezi meg a Szent György - napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta napja című egész napos rendezvényt.

hortobagy

A rendezvény központi eseménye a hagyományos tavaszi kihajtás szimbolikus megünneplése, amely szervesen kapcsolódik a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékéhez. Éppen ezért nagyobb nyomatékot kívánunk adni a világörökség, mint téma megjelenésének, s hagyományteremtő céllal ettől az évtől a rendezvény a „Világörökségünk, a puszta” alcímet kapta. Mind a fő-, mind a kísérőprogramok ennek szellemében zajlanak.

A rendezvény helyszínéül a Puszta szimbólumává vált Kilenclyukú híd és a kapcsolódó műemléki együttes közvetlen környezete szolgál. A rendezvény így méltó módon kapcsolódik egyúttal a Műemlékvédelmi Világnaphoz, s az ICOMOS által meghirdetett „Kulturális örökség és fenntartható turizmus” programévhez. Tervünk és célunk, hogy minden évben egy világörökségi helyszínt hívjunk meg, mint a rendezvény díszvendégét, egyúttal bemutatkozási lehetőséget is kínálva a társhelyszíneknek.

Ebben az évben „Hollókő ófalu és környezete” világörökségi helyszín lesz a rendezvény díszvendége.

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés is.

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon ünnepeink sorában kiemelkedő a Szent György-napi Kihajtási Ünnep, mely során pásztorainkkal és állatainkkal ismerkedhetnek az érdeklődők.

A Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és a híd lábánál legelésző, impozáns szürke marha gulya feledhetetlen látványt nyújt.

A nagyszabású rendezvényen a Hortobágyi Csárda egész nap, hamisítatlan pusztai ételekkel várja vendégeit, ahol megkóstolhatják a szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült ízletes fogásokat. A vásártéri kézműves forgatagban bioételek, bioborok, természetes kozmetikumok, gyógyhatású, népi termékek vásárával és színes programokkal várunk minden kedves látogatót.

A rendezvény teljes programja:

9.00 - 18.00          Bio- és kézművesvásár, Hortobágy, vásártér

10.00 – 14.00        Népzenei és néptánc műsor, Körszín színpad

Közreműködők:

Hortobágyi Délibáb Népdalkör

Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület

Bihari Banda

Szeredás Népzenei Együttes

13.00 - 14.00    Világörökségi díszvendégünk: Hollókői húsvét, a Hollókői Tánccsoport előadása látványos palócnépviseletben

14.00 - 16.00           Kihajtási ünnep: pásztorok és jószágaik felvonulása:

  • Program:
  • Köszöntők
  • Állathajtás a Kilenclyukú hídon
  • Pásztorok, fogatok érkezése a vásártérre
  • Örökös pásztorok felvonulása, köszöntése
  • Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számadóinak bemutatása, megbízóleveleik átadása
  • Néptáncbemutató
  • Tenyészállatok bemutatása
  • Vendégek és pásztorok, jószágok találkozása
  • Csikósok és fogatok bemutatója, pusztaötös
  • Pásztorok, jószágok ünnepélyes elvonulása

Kísérőprogramok:

Hollókői húsvéti huncutkodás – pendely nem marad szárazon, de a leányok is vödröt ragadnak...!

Szárnyalló Népi játékok

Kézművesfoglalkozások

Állandó kiállító- és bemutatóhelyek 

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Kánai Edina tel: +36 30 6307544 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280