Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 24, 21:42

Fafaragótábor és kapcsoslatépítés Partiumban

  • Közzétéve Kultúra

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Partiumban folytatta kultúrális nemzetegységesítő programját.

aranyosapáti12

A „Világ magyarságáért” elismeréssel kintüntetett Dunai Nemzetközi Alkotókör tagjait immár négyedik alkalommal hívta meg közös munkára a szalárdi Sipos Béla fafaragó, aki a felvidéki Csicsón ismerkedett meg közösségünkkel. A tábornyitó a nagyváradi Kanonok soron a város civiljei által kialakított és működtetett kiállító teremben a fafaragók kiállításával, valamint Csoma Gergely fotó és szobrászművész, a Magyar Kultúra Lovagja az Ünnepi könyvhétre megjelent a csángók néprajzát összefoglaló kötetének bemutatásával vette kezdetét.

A rendezvény alkalmat adott az alapítvány tevékenységének – ezen belül a Felső - Tisza völgye vidékfejlesztési térségben folytatott életminőség-fejlesztő programjának – bemutatására.

aranyosapáti13

A rendezvény fővédnöke, Csüry István református püspök – sajnos az anyországban nem kellően ismert – Sződemeterről, Kölcsey Ferenc szülőhelyéről beszélt, és hangsúlyozta, hogy az alkotók munkája által a Költő megkeresztelkedési helyének közvetlen szomszédságában létrehoztásra kerülő lélekemelő, lelket erősítő emlék- és pihenőhely fontosságát.  

A nagyváradi bemtatkozó és a hegyközszentmihályi tábor alkalmat adott a határon átívelő kapcsolatok gazdagítására is, amelynek eredményeként rövidesen Rév város küldöttsége látogat el az alapítvány meghívására a Beregbe, és a valaha igen híres, Szentjobb és Szentimre határában elterülő borvidék veheti át a világ legidősebb szőlőjének vesszejét a Maribor Város Önkormányzatától.

Nick Ferenc

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280