Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 18, 21:08

A nyírcsaholyi asszonyforradalom

  • Közzétéve Kultúra

1960. február 26-án Nyírcsaholy községben több száz asszony vonult a tanácsháza elé, hogy visszaszerezzék az előző hetekben zajló kollektivizálási kampány (államosítás) során kényszerből aláírt belépési nyilatkozataikat.

karhatalom

Úgy gondolták, hogy a nyilatkozatok megsemmisítésével megszűnik téesztagságuk. Az órákig tartó tüntetésnek a megye területéről nagy számban odarendelt rendőrök vetettek véget.

Erőszakkal szétoszlatták a tömeget, kijárási tilalmat rendeltek el, majd hozzákezdtek a szervezésben résztvevő személyek kihallgatásához, a tüntetés vélt szervezőinek felkutatásához. Három asszony és két férfi került végül bíróság elé, akik egy-két éves börtönbüntetést kaptak.

A két férfit azért ítélték el, mivel a rendőrök érkezésekor a falu riasztása érdekében meghúzták a római katolikus templom harangját.

forrás: epa.oszk.hu

Az asszonyforradalomról egy helyi lakos Nagy Béla balladát írt, amelyet először 2016 október 21-én a Művelődési Házban mutatott be a Nyírcsaholyi Időseg Klubja.

Az előadáson fellépő hölgyek az eredeti, az asszonyforradalomkor használt, túlélőktől és örökösöktől összegyűjtött fekete nagykendőkben voltak.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280