1200x150 gondoskodo KOFOP SZ2020
Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Feb 17, 17:29

Aranyosapáti vendégek a II. Magyar Szórvány Napján a Bihar megyei Rév-ben

  • Közzétéve Kultúra

Településeink jelentős részének közművelődési életében fontos szerepe van a testvértelepüléseknek. Az okosan gondolkodó vezetők sokat tesznek azért, hogy ez a kapcsolat a lakók minél szélesebb körét érintse, és minél több területre kiterjedjen ki, így járulva hozzá mindkét település fejlődéséhez.

hatartala osszefogas001

Tudjuk, hogy a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Ezt az első lépést tette meg Aranyosapáti – melynek egyik településrésze Révaranyos – Önkormányzata, amikor elfogadta a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Böszörményi László Alapítvány kezdeményezését, és küldöttséget indított Révre a „II. Magyar Szórvány Napja” rendezvényre.

hatartala osszefogas002

A részben hóban megtett kilométerek után baráti fogadtatásban volt része a küldöttségnek. A református templomban a vendégeket Papp Csaba református lelkipásztor és Hasas János, a Pro Rév Egyesület elnöke köszöntötte.  Az ünnepi istentiszteleten igét hirdetett ft. Csűry István püspök, aki az emberek előtt álló lehetőségekről szólt. Az istentiszteletet követően köszöntőt mondott Rostás Péter Székkutas alpolgármestere és Vladár Sándor lelkipásztor. Az anyanyelvünk szórványban való megőrzéséről dr. Pető Csilla tanfelügyelő beszélt.

hatartala osszefogas003

A Beregi Tiszahát küldöttsége nevében Nick Ferenc mutatta be Aranyosapáti települést, szólt az alapítvány romániai kapcsolat- és értékteremtéseiről, valamint a magyar szórvány megmaradása érdekében folyó kárpátaljai programjukról.

hatartala osszefogas004

A gazdag kultúrprogramban fellépett a Hajdúszovát Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület, a révi gyermekek és ifjúság, valamint Meleg Vilmos színművész, a Magyar Kultúra Lovagja, az RMDSZ képviselő jelöltje.

hatartala osszefogas005

Nemzeti imánk elhangzása után a program közös ebéddel és újabb kulturális programmal a Művelődési Házban folytatódott, ahol fellépett a Köröstárkányi Néptánccsoport, a Kőrősszegapátiról érkező Tóth Károly énekes és a magyarremetei Kéknefelejcs Néptánccsoport.

hatartala osszefogas006

A találkozó lehetőséget adott a Falvak Kultúrájáért Alapítványnak arra, hogy ft. Csűry István, királyhágó-melléki püspök úrral pontosítsa a reformáció éve programját, amelynek keretében májusban – a VII. Magyar Világtalálkozó eseményeként – Aranyosapátiban avatják a „Reformátorok Emlékhelyét”, másrészt augusztusban a Kölcsey Ferenc szülőfalujában, Sződemeteren – az alapítvány fafaragói munkája eredményeként elkészült – a Himnusz Emlékhelyet. Az alapítvány meghívta a Pro Rév Egyesület küldöttségét a XXI. Magyar Kultúra Napja Gálára.

hatartala osszefogas007

„A leghosszabb út az első lépéssel kezdődik” és ezt Aranyosapáti megtette.