1200x150 gondoskodo KOFOP SZ2020
Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Feb 17, 17:29

Oláh András író, költő kapta a Ratkó József-díjat

  • Közzétéve Kultúra

Oláh András író, költő irodalmi tevékenységét ismerték el az idén a Ratkó József díjjal. Az elismerést Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke és Karádi Zsolt, a díj kuratóriumának megbízott vezetője adta át a Mátészalkán élő alkotónak péntek este Nyíregyházán.

sipekiFotó:Sipeki Péter (szon.hu)

A díjat 1993-ban alapította a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány Ratkó József József Attila-díjas költő életművének emlékére. A díjjal olyan alkotókat ismernek el, akiknek a munkássága, esztétikai és erkölcsi értékrendje megkérdőjelezhetetlen, s irodalmi tevékenysége kötődik a szabolcs-szatmár-beregi térséghez. 

Kőnig Róbert grafikusművész által készített oklevelet és Kő Pál szobrászművész plakettjét 1996-ig négyen, Balázs József író, illetve Nagy Gáspár, Aczél Géza és Szőllősi Zoltán költő vehette át.

A díjat 2006-tól a szabolcsi megyei önkormányzat adja át, s a mostani díjazott Oláh András mellett korábban Vári Fábián László költő, néprajzkutató, Elek Tibor irodalomtörténész, esszéíró, Tóth Erzsébet költő, kritikus, Jánosi Zoltán irodalomtörténész, esszéíró, Babosi László könyvtáros, a Ratkó-életmű gondozója, Márkus Béla, irodalomtörténész, kritikus, Gencsó Hrisztozov költő műfordító, valamint posztumusz Antall István egykori rádióriporter, szerkesztő kapta.

A névadó Ratkó József (1936-1989) haláláig Nagykállóban élt és alkotott, hét verseskötete jelent meg, valamint Segítsd a királyt! címmel színművet is írt.

-MTI-