1200x150 gondoskodo KOFOP SZ2020
Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Feb 17, 17:29

Amatőr színjátszók randevúja Mátészalkán

  • Közzétéve Kultúra

Az amatőr színjátszás sok évtizedes múltra tekint vissza Mátészalka kulturális életében. Szerencsére mindig vannak olyan lelkes „bolondok”, akiket ha megcsap a Színház illata, valami megmagyarázhatatlanul elkezdi húzni a színpad felé.

Kontarsulat

Mi, a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színházban örülünk minden olyan kezdeményezésnek, ami szeretett városunk kulturális palettáját ilyen módon is színesíti. Immáron 16. alkalommal rendeztük meg az Amatőr Színjátszó Találkozót a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, ami alkalmat teremt arra, hogy Mátészalka és a térség színjátszó csoportjai bemutatkozhassanak egymás, a kedves közönség és a szakmai zsűri előtt. A program felbecsülhetetlen hozadéka, hogy számos lelkes „színházcsinálóval” ismerkedtünk meg határon innen és túlról, akikkel immáron szakmai és baráti szálak fűznek össze bennünket, mátészalkaiakat.

Kucko Muvesztanya 1

Fontos, hogy neves szakemberek értékeljék a látott produkciókat, hiszen az általuk megfogalmazott, építő jellegű kritika mindig segíti a színjátszók fejlődését. Idén Upor László (dramaturg, műfordító) és Tóth Miklós (rendező) folytatott a résztvevőkkel hosszú, elemző beszélgetéseket.

Mateszalka

2017-ben hat csapat állhatott a világot jelentő deszkákra. A Kékcsei Amatőr Színjátszó Társulat népi komédiáján, valamint a debreceni Kuckó Művésztanya Utcaszínház mesejátékán derülhettek jókat kicsik és nagyok egyaránt. A partiumi Börvely csapata, a Lápi Lidércek Goldoni életművének egyik gyöngyszemével,  A chioggiai csetepaté című komédiájával, míg a vásárosnaményi Kontársulat egy igen népszerű vígjátékkal, Marc Camoletti: Boeing Boeing – Leszállás Párizsban című darabjával szórakoztatták a nagyérdeműt.

Mateszalka3

Természetesen a komolyabb műfajt kedvelők is találhattak kedvükre való előadást. Az Erdély szívéből, Székelykeresztúrról érkező Pódium Színpad Zsidó Ferenc: Simogatórium című tragikomédiáját vitte színre, mely darab az emberi kapcsolatok sterillé válását és a hivatali bürokráciát pellengérezte ki. Mátészalkát a GONDOLAT Kamaraszínház képviselte. A csapat a napokban ünnepelte fennállásának 3. évfordulóját. Ahogyan nevük is sugallja, gondolkodtatni szeretnének, olyan előadásokat visznek színre, melyek szórakoztatnak, de közben valami mélyet is közvetítenek a közönségnek. Az elmúlt időszakban 4 Aldo Nicolaj-darabot mutattak be, most pedig egy kortárs magyar szerző, Spiró György: Prah című szerencsejátékának premierjén tapsolhattunk Kiss Csillának és Halóka Zsoltnak, valamint az előadás rendezőjének, Erdős Lászlónak.

Mateszalka4

Rendezvényünkön a színház mellé a képzőművészet is bekukucskált, hiszen a Talán Teátrum néhány évvel ezelőtt született Villon és a többiek, valamint a Gondolat Kamaraszínház Éljen az ifjú pár című előadásának Czine Árpád által végigfotózott próbafolyamatáról készült kiállítást is megtekinthette a kedves közönség.

Podium Szinpad 1

Két nap alatt mintegy 100 lelkes amatőr színjátszó komédiázott nálunk, akik nagy örömmel jöttek hozzánk, s vitték tovább az oly híres szatmári vendégszeretet hírét.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

NKA logo 2012 RGB

Zsoldos Judit, Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház

A XVI. MÁTÉSZALKAI FELNŐTT AMATŐR SZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓN 2017. ÉVBEN MINŐSÍTÉSBEN RÉSZESÜLT CSOPORTOK

ARANY MINŐSÍTÉS

Börvelyi Lápi Lidércek, Börvely

Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté – komédia

Mateszalka1


Kontársulat, Vásárosnamény

Marc Camoletti: Boeing Boeing – Leszállás Párizsban – vígjáték

Kontarsulat1


Gondolat Kamaraszínház, Mátészalka

Spiró György: Prah – szerencsejáték egy felvonásban

Mateszalka3


EZÜST MINŐSÍTÉS

Kékcsei Amatőr Színjátszó Társulat, Kékcse

Rák Zoltán: Déryné hadművelet, avagy a tészta nem étel, a sör nemital, a medve nem játék – népi komédia

Mateszalka4


Pódium Színpad, Székelykeresztúr

Zsidó Ferenc: Simogatórium – tragikomédia

Podium Szinpad 1


BRONZ MINŐSÍTÉS

Kuckó Művésztanya Utcaszínház, Debrecen

Szentgyörgyi Rozi: A soknevű – mesés, zenés játék nem csak gyerekeknek (magyar népmesék alapján)

Kucko Muvesztanya 2