Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 6:43

Nyírmada történelmének közép-nemesi családjai - helytörténeti előadássorozat Nyírmadán

  • Közzétéve Kultúra

MEGHÍVÓ A NYÍRMADA VÁROS TÖRTÉNELMÉNEK KÖZÉP-NEMESI CSALÁDJAI című helytörténeti előadásaira és esti beszélgetéseire.

Nyirmada1

Tisztelt Nyírmadaiak és érdeklődők

Nagyok az adósságaink a város életét meghatározó történelmi közép-nemesi családok múltjának az ismeretében és megbecsülésében.

Tudta-e, hogy a város történetében az első és utolsó köznemesi földbirtokos család a Hunyadi dinasztia volt, több mint 350 éven át?

Tudta-e, hogy a betelepülő köznemesi családoknak köszönhető őseink többségének a betelepítése szeretett városunkba?

Tudta-e, hogy a város közép-nemességének a fiai a Rákóczi kuruc seregében, és a Kossuth honvédjei között fontos beosztásokban küzdöttek a nemzet függetlenségéért?

Tudja-e, hogy Péchy László madai földbirtokos, Szabolcs vármegye alispánja volt a Szabolcs megyei Közbátorsági Bizottmány elnöke, s így a legfőbb irányító az 1848/49-es szabadságharc megyei eseményeiben?

Tudja-e, hogy a város XVIII. század végi felvirágoztatása, valamint a református templom és a település iskoláinak építése, valamint a város-központ létrehozása az itt élő köznemesi családoknak köszönhető?

Tudja-e, hogy hol nyugszanak a köznemes elődeink, s hol találhatók a Bayak, Patayaik, Hunyadiak és Péchyek családi sírjai vagy sírboltjai a város temetőiben?

Ha a kérdésekre nem, vagy csak részben ismeri a válaszokat tisztelettel meghívjuk és várjuk Önt a város önkormányzata, a Művelődési Ház és a program szervezői nevében FERENCZI ISTVÁN nyugdíjas iskolai igazgató várostörténeti előadásaira és közös esti beszélgetéseire.    

A helytörténeti beszélgetések programja

2017. október 18.      A Hunyadiak: az első és utolsó köznemesi család a város történetében

2017. október 30.      A ludányi Bay család több mint 350 éves munkálkodása a város életében

2017. november 13.  A báji Patay család birtokszerzése a városban; és a reformkori, 1848/49-es, valamint az önkényuralom idején folytatott harcai a nemzet függetlenségéért

2017. november 27.  A péchujfalusi Péchy család élete a város közéletében, és közszolgálata az 1750-es évektől az 1920-as évek végéig

2017. december 11.   Boér Ágoston, Zoltán János és Morvay Béla birtokszerzése a XX. században; valamint a zsidó tulajdonú földbirtokok létrejötte a településen, a volt köznemesi családok nemesi birtokaiból

A rendezvények 17 órától kezdődnek.

Mottó:

„ÉDES HAZÁM, FOGADJ SZÍVEDBE,                                                                          HADD LEGYEK HŰSÉGES FIAD!”

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280