Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 5:38

Hangverseny Gyürében, a reformáció 500. évfordulóján

  • Közzétéve Kultúra

Bátor kezdeményezésnek lehettek tanúi azok, akik október 31-én, kedden részt vettek a gyürei református templomban a létesítendő orgona javára rendezett hangversenyen. A templom első ízben szolgált koncert helyszínéül, ráadásul a reformáció 500. évfordulóján!

gyüre ahitat 500 005

Mégsem tűnt szentségtörésnek, hogy a megszentelt falak között – ez év augusztusa óta Árokháty Béla emlékhely a hetvenöt éve elhunyt neves református egyházzenész emlékére – „világi” művek szólaltak meg.  Az elhangzó darabokat Sebestyén Zoltán énektanár, a hírneves Cantemus Vegyeskar énekese – nem mellékesen a gyülekezet kántora – nem csak konferálta, hanem bibliai idézetekkel, verssel, történelmi adalékokkal mintegy a lelki megújulást hozó reformáció foglalatába helyezte. Bizonyítást nyert az est mottójául választott Luther-idézet állítása: "A zene fenséges ajándéka Istennek és közel áll a teológiához".

gyüre ahitat 500 003

A szép számú közönség Mándi Ákos, gyürei születésű zongoraművész-tanár játékában gyönyörködhetett. A tehetséges fiatal előadó derekas küzdelmet vívott a zongorakoncerteken nem megszokott körülményekkel: a hideg templom, az elektromos zongora, a műsorszámok közötti taps hiánya mind kihívást jelentettek.

Mégis az el elhangzó művek: a Bach-Busoni D-dúr prelúdium és fúga filozofikus mélysége, Dohnányi Capriccio-jának és C-dúr rapszódiájának bravúros virtuozitása, Grieg Pillangó című darabjának játékos könnyedsége, és a Sebestyén Zoltánnal előadott Bach-dal (Gott, wie gross ist deine Güte) emelkedett meghittsége egy este erejéig bebizonyította, hogy lehet – és a fogadtatás alapján érdemes – egy kis faluban a legmagasabb szintű zenei kultúrával előállni.

gyüre ahitat 500 001gyüre ahitat 500 002gyüre ahitat 500 004gyüre ahitat 500 006gyüre ahitat 500 007

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280