MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 8:32

Névadójukra emlékeztek a Dudás Miklós Görögkatolikus Iskolában Máriapócson

  • Közzétéve Kultúra

115 éve Máriapócson született Dudás Miklós püspök, s már egy esztendeje viseli nevét a város általános iskolája.

mariapocs 005

Dudás Miklós püspök 1965-ben részt vehetett a második vatikáni zsinat utolsó ülésszakán és november 19-én a Szent Péter Bazilikában a zsinati atyák jelenlétében magyar nyelvű görögkatolikus Szent Liturgiát mutatott be.

mariapocs 002

Máriapócson a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában október 27-én a tiszteletére Emléknapot tartottak.

A rendhagyó napra már előzetesen készültek az osztályok. A szervezők az intézményben életrajzi ismertetőket, érdekes újságcikkeket, a város hires szülöttére emlékeztető tárgyakat, mint a püspöki bot, helyeztek el.

mariapocs 001

Reggel a diákok és nevelőik átvonultak a Bazilikába. Az első osztályosok megilletődve álltak a kapuban a nyolcadikos tanulók sorfala előtt, ahogyan tanító nénijük fogalmazott: “megtisztelve érezték magukat”.

A Kegytemplomban Mosolygó Tamás lelki igazgató vezetésével imádkoztak, majd Erdei József bazilita atya személyes élményeiről beszélt, hiszen ő még a püspök tanítványa volt.

mariapocs 003

Az iskola udvarára visszaérve bemelegítettek az Emlékfutásra, amelynek útvonala Dudás Miklós szülőháza előtt vezetett. A biztonságos lebonyolítást a helyi Polgárőr Egyesület tagjai segítették.

Ezen a napon különböző állomásokon elevenítették fel a névadó Püspök életét. Volt totó, puzzle, tabló készítése, bibliai történet dramatizálása, rajzfoglalkozás. Az elméleti megállókat mozgásos feladatok is váltották és táncház is színesítette.

mariapocs 004

Kedves vendégek is érkeztek, Prokai Gábor a Képző- és Iparművészeti Lektorátus nyugalmazott Főosztályvezetője Budapestről és Balogh Géza szobrászművész Nyíregyházáról, a Dudás Miklós Püspököt ábrázoló köztéri szobor alkotója.

mariapocs 006

A jeles napon a pedagógusok, az iskola dolgozói mellett, a Városi Könyvtár vezetője és munkatársai, valamint a Szülői Munkaközösség képviselői is részt vettek.

Délután közös ima és Nagyné Béres Andrea intézményvezető értékelése zárta a programot. Az egyik tanuló örömmel mondta: „Tanár néni, ez volt a legjobb pénteki napom!”.

Palóczy Timea 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280