Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 24, 21:42

Szakiskolások készítették Tarpa gyönyörű Mikulás-szánját

  • Közzétéve Kultúra

Az idei adventi ünnepeken újabb látványosság fogadja a Tarpára látogatókat az önkormányzat épülete melletti II. Rákóczi Ferenc parkban.

Mikulas szan tarpa 1

Közvetlenül a Vezérlő Fejedelem magas talapzatú szobra mellett a tarpaiak felállítottak egy Mikulás-szánt, amelyet két kivilágított rénszarvas húz. Az ötletről Szécsi Szabolcs polgármestert kérdeztük:

Már harmadik éve rendezzük meg a II. Rákóczi Ferenc parkban az adventi gyertyagyújtás ünnepét, közben folyamatosan szépítjük az ünnepekre a koszorú környezetét - mondta el a polgármester. Igény érkezett a lakosságtól, hogy legyen Tarpának egy rénszarvasok által húzott Mikulás-szánja, és mi elkezdtük forgalmazóknál keresni ezt az ünnepi díszt. Találtunk, de sajnos "horror" áron, ezért úgy döntöttük, megcsináljuk magunknak.

Mikulas szan tarpa 3

Nagyközségünkben működik a Kisvárdai Szakképzési Centrum Móricz Zsigmond Szakképző Iskolája Fehérgyarmat, Tarpai Tagintéménye, amelyben a gyerekek mások mellett vasanyag készítéssel is foglalkoznak, tőlük kértünk, és kaptunk segítséget.

Már nyáron elkezdtük a rénszarvasok tervezését - tájékoztatott Fazekas Gyula, a szakgimnázium oktatója, - de a tényleges munka, körülbelül egy hónapja kezdődött. Az előzetes tervek alapján iskolánk 14 diákja szabadidejében 5,5-ös lágyvas húzalból, heggesztéses eljárással formázta meg a rénszarvasokat, majd a vázra felkerült a szarvasonként 1600,  összesen 3200 világító diódából álló fényfűzér. 

Mikulas szan tarpa 2

Az idei szánkót Ficze Tamástól kaptuk kölcsön, amelyet 1600 diódasorral díszítettünk, de ez egyelőre átmeneti állapot! A terveink szerint jövő  adventre a rénszarvasokhoz hasonló eljárással elkészítjük huzalból a Mikulás-szánját is.

Előfordul, hogy valaki idejön, és méregeti a rénszarvasainkat, biztos talál benne hibát - folytatta Szécsi Szabolcs Tarpa polgármestere - de nem érdekel! Ezekért a rénszarvasokért a gyerekeink megdolgoztak, és ez már a miénk, csak a miénk, a Tarpai embereké!

Mikulas szan tarpa 4Mikulas szan tarpa 5Mikulas szan tarpa 6

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280