Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 16, 10:49

Igazi szabolcsi karácsony a pest megyei Felsőványon

  • Közzétéve Kultúra

Vány egy elpusztult középkori falu Budapesttől délre, Bugyitól északra, az akkori Pest és Fejér vármegyék határán.

vany2

Először egy 1277-es iratban említik, ám a török idején teljesen elpusztult. Ebből a pár sorból a Három Határ Híreinek olvasói megkérdezhetik, hogyan kötődik ez a település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez. 

Alsó-és Felsővány ma Bugyi községhez tartozik. Az 1960-as években hatalmas állami gazdasági terület jött létre, az egykori uradalom helyén. Tehenészet, gépjavító műhelyek. Termesztették a kukoricát, a búzát. Ekkor érkeztek ide a Nyírségből azok a munkás kezek, akik dolgozni akartak és távol otthonuktól találtak munkát. Egyre többen jöttek, mert szóltak a szomszédoknak, barátoknak, családtagoknak, hogy errefelé van munkalehetőség.

vany

Így aztán egyre több nyírségi találta meg számítását és alapítottak családot az új hazában. Mert Felsővány lett az otthonuk, hiszen a kenyérrevalót ott találták meg. Nyírvasvári, Piricse, Nyírmihálydi és a környező településekből  is eljöttek azzal a fekete vonattal, ami éjfélkor indult a szabolcsiak földjére és reggelre ért Mátészalkára. 

Az új haza aztán végleges otthona lett sokaknak. Azóta eltelt fél évszázadban, mára már a legtöbb családban van egy, de inkább két Szabolcsból származó.

vany1

Az Emberi Hangon az Életért Egyesület- aminek székhelye Gulács, ám telephelye épp Felsőványtól 8 kilométerre található -  itt szervezett ételosztást december 16-án.  A településrész lakói babgulyást, bejglit és forraltbort kaptak a szervezőktől és közben Grijnovitz Anikó arany mikrofondíjjal kitüntetett énekesenő énekelt a résztvevőknek. 140 adag étel került kiosztásra, s közben az Emlékparkot is sikerült feldísziteni, aminek a megálmodója Sipos László szintén a nyírségben született.

Így történhetett, hogy szabolcsi dalok szóltak az eseményen és a kellemes társaság felevenítette a távol keletről származó ételek receptjét, s közben az igazi szatmári szilvapálinka is előkerült.

vany3

Patak Gábor, az egyesület elnöke elmondta: „nagyon szép és megható nap volt ez a szombat. Az, hogy ötven év után is tartják a szabolcsi szokásokat és hazajárnak a nyírségi rokonsághoz, a felsőványaik, az arról árulkodik, mennyire rokonszeretők, mennyire fontos nekik a gyökerük. Az pedig az Isten ajándéka, hogy a mi Beregi székhelyű egyesületünkkel összeismerkedtek a nyírségből elszármazottak és együtt őrízhetjük karácsony üzenetét.”

A karácsony üzenetét Gyémánt Ferenc artisjus díjas zeneszerző legfrissebb dalában interpretálta Grijnovitz Anikó, aki itt  énekelte el először az országban: „Nem kell semmi más ajándék, csak szeretet sok jó szándék......tudjuk az embert szeretetni és minden bánatot feledni, találjunk jó barátokra, ezt kívánd csak karácsonyra!”

Emberi Hangon az Életért Egyesület

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280