1200x150 gondoskodo KOFOP SZ2020
Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Jan 23, 15:33

Igazi szabolcsi karácsony a pest megyei Felsőványon

  • Közzétéve Kultúra

Vány egy elpusztult középkori falu Budapesttől délre, Bugyitól északra, az akkori Pest és Fejér vármegyék határán.

vany2

Először egy 1277-es iratban említik, ám a török idején teljesen elpusztult. Ebből a pár sorból a Három Határ Híreinek olvasói megkérdezhetik, hogyan kötődik ez a település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez. 

Alsó-és Felsővány ma Bugyi községhez tartozik. Az 1960-as években hatalmas állami gazdasági terület jött létre, az egykori uradalom helyén. Tehenészet, gépjavító műhelyek. Termesztették a kukoricát, a búzát. Ekkor érkeztek ide a Nyírségből azok a munkás kezek, akik dolgozni akartak és távol otthonuktól találtak munkát. Egyre többen jöttek, mert szóltak a szomszédoknak, barátoknak, családtagoknak, hogy errefelé van munkalehetőség.

vany

Így aztán egyre több nyírségi találta meg számítását és alapítottak családot az új hazában. Mert Felsővány lett az otthonuk, hiszen a kenyérrevalót ott találták meg. Nyírvasvári, Piricse, Nyírmihálydi és a környező településekből  is eljöttek azzal a fekete vonattal, ami éjfélkor indult a szabolcsiak földjére és reggelre ért Mátészalkára. 

Az új haza aztán végleges otthona lett sokaknak. Azóta eltelt fél évszázadban, mára már a legtöbb családban van egy, de inkább két Szabolcsból származó.

vany1

Az Emberi Hangon az Életért Egyesület- aminek székhelye Gulács, ám telephelye épp Felsőványtól 8 kilométerre található -  itt szervezett ételosztást december 16-án.  A településrész lakói babgulyást, bejglit és forraltbort kaptak a szervezőktől és közben Grijnovitz Anikó arany mikrofondíjjal kitüntetett énekesenő énekelt a résztvevőknek. 140 adag étel került kiosztásra, s közben az Emlékparkot is sikerült feldísziteni, aminek a megálmodója Sipos László szintén a nyírségben született.

Így történhetett, hogy szabolcsi dalok szóltak az eseményen és a kellemes társaság felevenítette a távol keletről származó ételek receptjét, s közben az igazi szatmári szilvapálinka is előkerült.

vany3

Patak Gábor, az egyesület elnöke elmondta: „nagyon szép és megható nap volt ez a szombat. Az, hogy ötven év után is tartják a szabolcsi szokásokat és hazajárnak a nyírségi rokonsághoz, a felsőványaik, az arról árulkodik, mennyire rokonszeretők, mennyire fontos nekik a gyökerük. Az pedig az Isten ajándéka, hogy a mi Beregi székhelyű egyesületünkkel összeismerkedtek a nyírségből elszármazottak és együtt őrízhetjük karácsony üzenetét.”

A karácsony üzenetét Gyémánt Ferenc artisjus díjas zeneszerző legfrissebb dalában interpretálta Grijnovitz Anikó, aki itt  énekelte el először az országban: „Nem kell semmi más ajándék, csak szeretet sok jó szándék......tudjuk az embert szeretetni és minden bánatot feledni, találjunk jó barátokra, ezt kívánd csak karácsonyra!”

Emberi Hangon az Életért Egyesület

700x700 SZ2020