Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Oct 15, 22:06

Japán állami kitüntetés Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagynak, a Nemzet Művészének

  • Közzétéve Kultúra

A Cantemus kóruscsalád 25 éves japán kapcsolatának alkalmából ünnepséget tartott a Nyíregyházi Cantemus Kórus a Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály-termében. A jubileumi eseményen Sato Kuni japán magyarországi nagykövete A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje, japán állami kitüntetését adta át Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagynak, a Nemzet Művészének.

cantemusFotó©Szarka Lajos

Természetesen a Cantemus kóruscsalád kórusműveivel kezdődött az ünnepség a 25 éves japán kapcsolat alkalmából a Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály-termében. A jubileumra eljött Sato Kuni japán magyarországi Nagykövete is, aki A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje, japán állami kitüntetését adta át Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagynak, a Nemzet Művészének. A kitüntetést a japán császár alapította, eddig négy magyar személynek ítélték oda.

Szabó Dénes elmondta:

"25 évvel ezelőtt hívták őket először Japánba, és azt kérték, énekeljenek olyan jól, hogy mindig mehessenek."

Ez egy kéthetes koncertidőszak volt, a japán közönségnek tetszettek a produkciók, így azóta is él a kapcsolat.

Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Dr. Kovács Ferenc polgármester. Hangsúlyozta, Szabó Dénes Nyíregyháza díszpolgára és örökös karnagya a zenekultúrát ápolja évtizedeken keresztül és külföldön is megmutatja. Ez a városunk kapcsolatait is erősíti.

Köszöntötték a Nyíregyházi Cantemus Kórus japán kapcsolataiban meghatározó szerepet vállaló Fukiko Gotoda asszonyt is. Az jubileumi ünnepségen a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar a 25 év legnépszerűbb kórusműveit énekelte.

Szoboszlai Tibor/nyiregyhaza.hu