Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 9, 12:16

Megemlékezés a Magyar Kultúra Napjáról a Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában

  • Közzétéve Kultúra

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A magunk eszközeivel mi is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ezek az értékek fennmaradjanak, tovább éljenek, élményt nyújtsanak.

aranyosapati 1

2018.január 24-én Nyírlövőn megrendezésre került a Magyar Kultúra Napja az aranyosapáti, papi és nyírlövői iskola közös szervezésében. Csapatversenyt hirdettünk a felső tagozatos tanulóinknak. Előzetes feladat a Himnusz illusztrációja volt. Az elkészült leporelló egy példányát minden iskola méltó helyen őrzi majd.Szívmelengetően pezsgő, élvezetes, szórakoztató együttműködéssel zajlott az iskolában a Magyar Kultúra Napját ünneplő szellemi vetélkedő.

A szervezők tervei alapján vegyes csapatok gyűltek össze erre a nemes megemlékezésre.. Bensőséges rendezvényünket megtisztelték jelenlétükkel a Magyar Kultúra Lovagjai is: Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratórium elnöke, Kultúra Lovagrendje alapítója, Pálfi András, Németh Nyiba Sándor, Rosengard Béla, Korpás István lovagok akik segítették a csapatok munkáját. Német Nyiba Sándor verset mondott a gyerekeknek és énekelt nekik.

aranyosapati kultura 000

Már a vetélkedő első feladata is igazán méltó volt az alkalomhoz: a hat csapat versszakonként közösen szavalta el Kölcsey Ferenc Himnuszát. A magyar kultúra napjára összeállított feladatok: Puzzle, Szókereső – Hungarikumok, Titkosírás, Igaz-Hamis állítások, Activity, Szövegben keresés. A tanulók feladatokat oldhattak meg, így a gyerekek játszva elevenítették fel, hogy mit tudnak a magyar kultúra napjáról.

Minden évfolyam megtalálhatta a korosztályának megfelelő feladatokat. Kamatoztatni tudták tudásukat, nagyon fontos, hogy meg tanultak csapatban dolgozni, ami a további kapcsolatok kialakításában nagyon sokat segít nekik. Jó volt látni, hogy bár izgultak, mosolyogva oldották meg a feladatokat, melyet szándékosan úgy állítottuk össze, hogy ne legyen könnyű, ezzel akartuk arra motiválni őket, hogy gondolkodjanak egy picit. Ezzel szerettük volna erősíteni a kitartásukat, növelni az önbizalmukat, hogy később könnyebben vegyék az akadályokat. Sebestyén Zoltán ének-zene tanár a 130.zsoltárt tanította meg a résztvevőkkel.

aranyosapati kultura 001

A zsoltárok és a himnusz kapcsolata a magyar kultúrában különösen erős. Az eseményt nagy sikerrel zártuk. 24 tanuló jött el, tetszettek nekik a feladatok főleg, hogy a helyes megoldásokat zsákbamacskával jutalmaztuk. Jó volt látni, hogy csapatban dolgoznak, segítenek egymásnak, ezáltal az összetartást is erősítettük.Mindenképpen szükséges a gyermekek egészséges fejlődéséhez játékosan a kultúrájukat fejleszteni, az anyanyelvük és az irodalom szépségét megmutatni. Nagyon örültünk, hogy tetszett nekik és bízunk benne, hogy jövőre ismét részt vesznek.

aranyosapati kultura 002

Köszönjük a Nyírlövői iskolának, hogy lehetőséget kaptak a gyerekek, hogy megmutassák, hogy mit is jelent, mennyire fontos a magyar kultúra napja! Egy igen jó hangulatú vetélkedőn vehettünk részt, amelynek helyezettjeit könyvvel és éremmel jutalmaztunk. Élményekkel és kedves, hasznos kis ajándékokkal azonban mindenki gyarapodott.
Reméljük, hogy a következő évben is népszerű lesz ez a megemlékezés!

Benkő Zsigmondné

aranyosapati kultura 003

aranyosapati kultura 004

aranyosapati kultura 005

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700