Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 9, 12:16

Sipos Zsófia, a Felső-Tisza-vidék festője - Emlékkiállítás a Beregi Múzeumban

  • Közzétéve Kultúra

Hosszú betegség után, 87 éves korában elhunyt Sipos Zsófia festőművész, a Hortobágyi Nemzetközi Alkotótábor és a Pasztellfestők Egyesületének alapítója.

sipos zsofia 1

1931-ben született Hidasnémetiben. 1936-ban költözött a családja Debrecenbe, és ő haláláig a cívisváros lakosa maradt. A háború, a család származása, a történelmi-politikai körülmények mind-mind jelentős akadályként tornyosultak a képzőművészeti pályán való elinduláshoz. Korán férjhez ment, és sorban születtek gyermekei – összesen hat. Hiába vették fel főiskolára, rá kellett jönnie, hogy annak elvégzése nem fog sikerülni sokgyermekes anyaként. De édesanyja unszolására beiratkozott a képzőművészeti szabadiskolába, így nem kellett végleg feladnia a festőpályát. 1974-ben már a Művészeti Alap tagja lett, és sorban jöttek a kiállítások, a díjak, elismerések.

Édesanyja Nagyhodoson született, nagymamája Magosligeten. Sipos Zsófia gyermekeivel a nyarakat Tivadaron töltötte; festőpályája szín- és formavilágát a Felső-Tisza-vidék határozta meg. Ennek a tájnak a fái, bokrai, virágai, és a benne lakó ember – például a falusi fejkendős asszonyok, arcukon-kezükön ezer év sorsával – jelennek meg legtöbbször képein. Festészete „különvélemény a szépség dolgában” – ahogy az egyik méltatója jellemezte. Stílusa ilyen-olyan próbálkozások dacára is besorolhatatlan. Sem elődje, sem folytatója nincs igazából.

A beregiek, szatmáriak, naményiak jól ismerhetik őt magát és festészetét is.

2002-ben három portrét adományozott a Beregi Múzeumnak. Habár az ezredfordulón azt írta magáról vallva, hogy már nem jár vissza erre a tájra vázlatokat készíteni, inkább az emlékeiből dolgozik, szerencsére a későbbi években engednie kellett a Felső-Tisza meg-megújuló vonzásának. 2011-ben és 2013-ban is alkotótábort vezetett Gergelyiugornyán pasztellfestő pályatársainak, melynek alkotásai mindkét évben bemutatásra kerültek a Beregi Múzeum időszakos kiállításain.

Sipos Zsófiától 2018. február 5-én vettek végső búcsút a debreceni temetőben családtagjai, rokonai, tisztelői – köztük a Beregi Múzeum és a  Beregi Múzeum Baráti Köre képviselői. Képeiből emlékkiállítást rendezünk a Múzeumban, amelynek megnyitója 2018. március 10-én 14.00-kor lesz a Tomcsányi kastélyban.

Varga János (Beregi Múzeum)

Sipos Zsófia web

 

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700