Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 10, 20:14

Szatmár irodalmi múltjával ismerkedtek az aranyosszigeti olvasótábor lakói

  • Közzétéve Kultúra

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (Anyanyelvi Konferencia), a Magyar Olvasás Társaság és a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Móricz Zsigmond Könyvtár szakmai támogatásával folyó olvasótábor megvalósításában a Falvak Kultúrájáért Alapítvány az Aranyosapáti Görög-katolikus Egyházközséggel közösen vesz részt.

ea Szatmárcseke

A tábor 3. napjának előadói számos alkalommal érintették a kérdést: Mit jelent, hogy „nyelvében él a nemzet”? A Magyar Tudományos Akadémiát alapító Széchenyi István – posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja – célja a magyar nyelv művelése volt, így a nemzet kultúrtörténetében gyökeredző kötelességünk annak 21. századi éltetése. Különösen fontos ez az emigrációban élők mellett hazánk hátrányos helyzetű térségében, és annak a halmozottan hátrányos helyzetű településén, mert, ahogy a „nemzet lámpása” írja:  „A magyar egy erőtől pezsgő fiatal nép, mely csodálatos magasságra emelheti magát, s minden lehet, ha közértelmességét s nemzetiségét tökéletesen kifejti.” Ezt a gondolatot bővítette az olvasótábor 4. napjának programja. A  nap vendége: prof. Pusztay János volt.

ea Pusztay János

Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny gyökereit dr. Borsos Árpád phd. társadalomkutató, MTA köztestületi tagja foglalta össze, majd Pusztay János a verselemzésről adott bemutatót. Ebéd után a tábor lakói és az előadók „Tündérmező felfedezésén” – autóbuszos kiránduláson – vettek részt, amely során Petőfi Sándorra, Kölcsey Ferencre és Móricz Zsigmondra, valamint Milotán – koszorúzással egybekötve – Kecskési Tollas Tiborra  emlékeztek. A kirándulás turistvándi vízimalomnál ért véget.

ea Borsos Árpád

Vacsorát követően a fiatalok szavalatokkal bővített zenés- énekes programot adtak, amelyre megérkezett az 5. nap díszvendége, prof. Balázs Géza is.

Nick Ferenc

ea Milota

ea Móricz Zsigmond emlékház

ea Petőfi fa

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700