Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 15, 11:24

Határtalan összefogást eredményezett az Aranyosszigeti olvasótábor

  • Közzétéve Kultúra

(Valamennyi kéz a magasban a „kinek van itt könyve” kérdésre)

Egyszer mindennek eljön a vége. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (Anyanyelvi Konferencia), a Magyar Olvasástársaság, a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár szakmai támogatásával megvalósult olvasótábor zárásaként ünnepélyesen levonták az Aranyossziget Gyermek és Ifjúsági Tábor „Országzászló emlékműve” lobogóját.

6 száll a dal

A három országból érkező fiatalok szabadidejükben a tábor és a megyei könyvtár által telepített játékok, valamint irodalmi kvízjátékon szórakoztak. Alkalmuk volt a Felső Tisza Völgye meséit hallgatni, beregi kiránduláson és fürdésen részt venni, valamint jeles irodalmárokra emlékezni. Találkozhattak írókkal, könyvtárosokkal, emigrációban élő nyelvművelőkkel, és a nyelvtudomány jeles professzoraival.  

Megismerhették az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny gyökereit, a verselemzés módszertanát, valamint az olvasás fontosságát. Bepillanthattak a „virtuális irodalmi térbe”.

6 egészségetekre

A program és a kapcsolódó beszélgetések során a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és az Aranyosapáti Görög-katolikus Egyházközség képviselői tapasztalatokat, módszertani elemeket gyűjthettek „Szentírás olvasótáboruk” hosszú távú megvalósításához. 

Összegzésként a tábor lakói mindenekelőtt az anyanyelv védelmének megkülönböztetett fontosságára hívták fel a figyelmet. Úgy gondolják, hogy bármilyen – magát korszerűnek mondó áramlattal szemben – meg kell védenünk legféltettebb nemzeti kincsünk „beszennyezését”.

6 búcsúzás

Balázs Géza professzor úr előadásának kezdetén megkérdezte: kinek van itt könyve? Arcán is látható volt a meglepődés, amikor valamennyi diák keze a magasban volt. Ez igen!

Háromezer éves nyelvünk alig harminc éve folyó pusztítását igazolja, hogy „Az olvasáskultúra alakulása a virtuális térben” előadást a Bereg mesemondója, Mariska néni már nem értette. Napjaink nyelvvédelmében lévő hiányosságokért súlyos árat fogunk fizetni, a végtelennek tűnő tolerancia negatív következménye beláthatatlan. Vigyázzunk nyelvi édesanyákra!

6 köszönet a biztosítóknak

6 köszönet egymásnak1

6 megharcoltunk6 zászló levonás

 

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700