Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 15:40

Szatmári Házi Szilvalekvár Mustra a nagyari Luby-kastélyban

  • Közzétéve Kultúra

A Szatmári Református Egyházmegye és a Magyar Református Szeretetszolgálat közös szervezésében került megrendezésre  az I. Szatmári Házi Szilvalekvár Mustrát a nagyari Luby-kastélyban.

DSC 0058

 

Dani Attila"szatmári dalok" tárogató előadása után a Mustrát Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese nyitotta meg. Tilki Attila a térség Országgyűlési képviselőjének köszöntő szavai után Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke emlékezett vissza beregdaróci gyermekkora szilvalekvár főzési hagyományaira. A köszöntések Dr. Kocsis Attila, a Magyar Református Szeretetszolgálat programigazgatója szavaival fejeződtek be.

DSC 0111

 A programot Dr. Kiss Kálmán kezdte "A Luby család szerepe a szatmári térség épített és szellemi örökségének gazdagításban és őrzésében" történelmi visszatekintésével, majd  Juhász Julianna tartott előadást "A szilvalekvárfőzés szatmár-beregi hagyománya" címmel.
Dr. Veress Lajos a szilva és belőle készült élelmiszerek élettani hatásairól tájékoztatta a nagy számban megjelent érdeklődőket.

DSC 0183

A rendezvényhez kapcsolódott egy korábban meghirdetett gyermekrajz verseny, amelyre több mint 150 általános iskolás küldte be pályázatát. A program része volt a rajzverseny eredményének kihirdetése, jutalmak átadása.

DSC 0223

A rendezvény következő részében következet a valódi  Szilva-mustra vagyis a házi készítésű lekvárok kóstolása a Luby-kastély nemrég átadott pálmaházában. Szatmári és berei emberek hozták el saját lekvárjukat, amelyeket a vendégek értékeltek.

DSC 0258

A munkaebéd után a program egy kötetlen kerekasztal beszélgetéssel fejeződött be.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280