Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 24, 21:42

Örökségtúra a Felső-Tisza vidékén - A beregi emlékcsoport bemutatása (2018. november 3.)

  • Közzétéve Kultúra

A Felső-Tisza-vidék a rejtőzködő kincsek világa, ahol számos izgalmas és látványos helyszín várja a felfedezőket. Ez a vidék a középkori templomok földje, középkori egyházi örökségben Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, ahol a gótika és a reformáció rendkívül egyedi kulturális örökséget hagyott az utókorra.

csutkaifotók ©Csutkai Csaba

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Vidék Kincse Egyesület közös szervezésében ezúttal a beregi emlékcsoport, a Bereg középkori templomainak felfedezésére indulunk. Ezen az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék legszebb középkori templomait, a Középkori templomok útja talán legizgalmasabb állomásait mutatjuk be a jelentkezőknek. Megismerkedünk olyan „klasszikus” örökséghelyszínekkel, mint a tákosi mezítlábas „Notre Dame” vagy a mosolygó szentek templomával Csarodán, amelyek országos hírnévvel büszkélkedhetnek. Találkozhatunk olyan templomokkal Lónyán vagy Vámosatyán, amelyek szerepelnek a világörökségi várományos listán. De bemutatunk olyan kevéssé ismert, de igen jelentős középkori templomokat is, mint Tarpa, Márokpapi vagy Beregdaróc református templomai. A program keretében látogatást ejtünk a Beregi Múzeumban, ahol megismerkedünk a beregi térség történeti és néprajzi sajátosságaival. Felkeressük a térség természetvédelmi területeit, ahol bepillantást nyerhetünk a régió természetföldrajzi sajátosságaiba.

Indulás: Gyülekező 7:00-től Nyíregyházán a Hatzel téri parkolóban, indulás 7:30-kor. A buszra csak azok szállhatnak fel, akik előzetesen regisztrálnak és a szervezők megerősítették részvételi szándékukat. Saját személyautójával természetesen bárki csatlakozhat.

Létszámkeret Az örökségtúra lebonyolítását egy 54 fős busszal tervezzük. Az első 54 jelentkezőnek tudunk a buszon helyet biztosítani. Azok a jelentkezők, akik nem férnek el a buszon személyautóval követhetik a csoportot. Amennyiben jóval magasabb lesz a jelentkezők száma, a szervezők megvizsgálják még egy busz bérlésének a lehetőséget, amelyet már csak az önköltség megfizetése esetén vehetnek igénybe a jelentkezők. Ehhez legalább 54 + 20 fő jelentkezését várjuk. A második busz önköltség mértékéről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást, a beérkezett jelentkezések tükrében. Amennyiben egy jelentkező regisztrált, de a regisztrációját követően kiderül, hogy mégsem tud részt venni, a felhívásban megadott jelentkezési határidőig jelezze a megadott e-mail címen. Ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy azok a jelentkezők, akik regisztrációjuk ellenére, a visszamondás elmulasztása esetén nem vesznek részt a túrán vagy időben nem mondják le, azonnali hatállyal törlésre kerülnek a Középkori Templomok Útja Egyesület címlistájáról, a későbbiekben pedig nem kívánjuk fogadni ezeknek a jelentkezőknek a regisztrációját. Megértésüket köszönjük!

Útvonal: Nyíregyháza – Vásárosnamény – Lónya – Vámosatya – Csaroda – Tákos – Márokpapi – Tarpa – Beregdaróc - Nyíregyháza

Tervezett program
Beregi Múzeum gyűjteményének bemutatása 
Lónyai református templom bemutatása
Vámosatyai református templom bemutatása
Csarodai református templom bemutatása
Tákosi református templom bemutatása
Márokpapi református templom bemutatása
Séta a tarpai Nagyhegyen
Tarpai református templom bemutatása
Beregdaróci református templom bemutatása
Étkezés Beregdarócon a Hét Csillag Üdülőközpontban
Várható érkezés Nyíregyházára 19:30.

Költségek: Az örökségtúra időtartama alatt az első 50 jelentkezőnek a buszköltséget ingyenesen biztosítja. A túra alatt szervezett idegenvezetést, szakvezetést ingyenesen biztosítjuk. A csarodai református templom belépődíja 400 Ft, a tákosi református templom belépődíja szintén 400 Ft. A Beregi Múzeum belépődíjáról itt tájékozódhatnak a jelentkezők: http://www.beregi-muzeum.hu/index.php/cimlap-42683/jegyarak. A Beregi Múzeum belépődíját az első 30 jelentkezőnek ingyenesen biztosítjuk. Akik személyautóval követik a csoportot, azok számára az útiköltség természetesen önköltséges. 
Az étkezés önköltséges. Szervezett étkezési lehetőséget igény esetén a Beregdarócon a Hét Csillag Üdülőközpontban biztosítunk. Kérjük a regisztráció során étkezési igényét jelezze a szervezők felé. Csak azoknak biztosítunk étkezési lehetőséget, akik ezt a regisztráció folyamán jelzik. A menüajánlat beregi kötött tészta leves és málékásás töltött káposzta, melynek ára 1200 Ft/fő. Speciális étkezési igényeket jelen program lebonyolítása során nem tudunk vállalni, amennyiben ilyen igénye merül fel, vegye fel a kapcsolatot közvetlenül a szolgáltatóval. Akik személyautóval követik a csoportot, azok számára az útiköltség természetesen önköltséges.

Jelentkezési határidő: 2018. november 2. (8:00 óra) a megadott elérhetőségeken. Kérjük jelentkezésüket minél hamarabb küldjék el.

További információk: 
Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +36 30/446-8383; +36 30/446-7060
www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fotók: Csutka Csaba

forrás: Középkori Templomok Útja / The Route of Medieval Churches

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280