Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 14, 19:55

136 éves Jánd legöregebb népi lakóháza

  • Közzétéve Látnivalók

Jánd község legöregebb háza népi lakóház. Különlegessége a gerendába vésett szöveg, amely tudatja az építtetők nevét és az építés idejét (1880. április 17.)

DSC 0372

A Tájház 1880–ban épült Varga Pál és neje keze által. 1956-57-ben Orbán Miklósné és fia vette meg családja részére, ami eredetileg gazdaporta volt annak minden épületével. Eredeti állapotában nádtetős, később ez cseréptetős majd a műemlékké nyilvánítás alkalmával zsindelyes lett. 150 éves szőlőtőke alkotta a lugast, amit „ tévedésből „ egy munkás a felújításkor kivágott.

Amikor 1994-ben a 94 éves Orbán Miklósné meghalt Péter Tibor tulajdonában került a Jánd, Rákóczi út 70. szám alatti ház, ami eléggé rossz állapotban volt. Nyaranta a faluban járó idegenek sokszor betértek megcsodálni a házat, különösen a mestergerenda aratott nagy sikert amibe a következő van bevésve: „Ez házat építettem Varga Pál s nőmmel Mándy Flórával 1880. április 17.-én.”

DSC 0378DSC 03790DSC 0381

1997 novemberében elkezdődött a szükséges eljárás ami elengedhetetlen a műemlékké nyilvánítás előtt. A Műemlék felügyelet részéről Pataky Emőke kijelentette, hogy ezt a gyönyörű régi házat fel kell újítani. 2000-ben aztán sikerült Országos Műemlékké nyilváníttatni és a 10982. számot kapta meg műemlékként. 

2001 március 7.-én a közeli Tarpán gátszakadás következtében kiöntött a Tisza folyó és a Bereget elöntötte az árvíz. Sokan azt hitték ,hogy a víz sodrását már nem fogja kibírni az akkor 121 éves ház. A repedések rajta nagyra nyíltak,de állt a nagy vízben. Az ár levonulása után szinte azonnal jöttek a műszaki szakértők akik legalább 7-8 csoportból álltak ,hogy felmérjék a kárt. Majd elindult a pénz gyűjtés és több Minisztériumból is adtak támogatást.

DSC 0342

Ez év augusztusában elindultak a tervezések amit Deli Sándor, Herják László és Pergél Péter tette meg. Az első szoba ahol a mestergerenda van és itt találhatóak a régiségek ami a család gyűjteménye. A berendezését az iskola Hagyományőrző Csoportja, valamint a tulajdonos gyűjtötte.

Megtalálhatók régi használati tárgyak, a szövés valamennyi eszköze, néhány régi bútor. Külön részben a kemence a kenyérsütés eszközeivel. Üzemképes szövőszék, Singer varrógép, karos ládák, régi szekrények, cserépedények, viharlámpák, mozsarak, szilkék, vászonkendők, zsákok, szenes vasalók, kandeláber, halászháló, bástyakályha, köcsögök, csatos üvegek, kendertörők,rokka,bölcső ,rogyasztott szárú csizmák alkotják a kiállítást. A hátsó részben sütőház található kemencével amiben krumplitörő, szakító kosár, fateknő, szita, favilla, köpülő régi vasedények illetve még sok régiség. A hátsó részben komfortos szobát terveztek fürdőszobával és wc-vel.

DSC 0373

2002. nyarán adták át a zsindelytetős vendégházat. A parkosítás következő évben történt. A Tájház nem hivatalos megnyitója 2002.11.15.-én volt amikor Győr-Moson –Sopron megyéből 42 óvónő jött cserelátogatásra mivel az akkori gondnoksággal megbízott Péter Zoltánné nyugdíjas vezető óvónő volt.2003.06.21.-én a Nagy és Kisnánai Református egyház 67 fővel látogattak el, illetve azóta is átutazó iskolai csoportok és egyénileg utazók is betérnek megtekinteni a több mint egy évszázados zsindelytetős házat. A hivatalos Tájház avató 2004.08.14-én volt egy falunap keretei között megtartva.

Ha meg akarja ismerni Bereg múltját, feltétlen látogasson el hozzánk bármikor. Éves programunk a Szilvaúti bicikli versenyen való részvevőknek múzeumlátogatás. A kézimunkák kiállítása szalmafonó kiállítás és népzenei bemutató alkalomszerűen hagyományőrző csoportok keretében iskolásoknak kézműves foglalkozások megtartása és falusi mesterségek bemutatása szövés-fonás. Volt már gasztronómiai bemutató is.

Bagi Mónika

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700