Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 14, 18:13

Vőfélykendők, vőfélyversek - különleges kiállítás a Beregi Múzeumban

  • Közzétéve Látnivalók

A Beregi Múzeumtól már megszokhatták a beregi tájegység szerelmesei, hogy  időszaki kiállításaival mindig valamilyen különleges értéket dolgoz fel.

13116481 1166145060096247 4637082537096697755 o

Legutóbb Lehoczky Tivadar Bereg-kutató munkásságát mutatták be, amely feldolgozta az egész beregi tájegység (határon innen és túl) kutatási anyagát fotókkal, előtalált leletekkel, könyvekkel illusztrálva.

A Beregi Ünnepi Hét keretein belül nyílt meg "Vőfélykendők, vőfélyversek" elnevezésű időszaki tárlat 2016. május 17-én, amely beregi lakodalmi szokásokat eleveníti fel.

A kiállítás két részből, a múlt és a jelen beregi lakodalmainak bemutatásából tevődik össze.

A "múlt" tárlatrész a Beregi Múzeum gyűjteményéből áll, amely megmutatja a beregi tájegységre jellemző lakodalmi szokásokat a felkészüléstől, vagyis a lakodalmi húslevesbe kerülő csigatészta készítésétől kezdve a ceremóniamester, a vőfély ruházatig, feladatáig. A tárlat része egy vőfélyvers gyűjtemény, amely több mint százötven évre repíti vissza az időben a látogatót.

A "jelen" bemutatása Sziklai Ernő vőfély magángyűjteményéből tevődik össze. Ernő már közel negyven éve biztosítja vőfélyként a frissen összeházasodott fiatal párok lakodalmának gondtalan lebonyolítását. Nemzetközi hírnevet szerzett magának ebben a "szakmában", Magyarország egész területéről kap felkéréseket, de nem ritka hogy határokon átutazva kell lebonyolítania lakodalmi ceremóniát.

Több száz darabos magángyűjteménye vőfélykendőkből, szalagokból, kép és hanganyagokból, valamint videó-felvételekből áll. Ennek a gyűjteménynek egy részét láthatja a Beregi Múzeum látogatója.

A kiállítás izgalmas és érdekes, minden Beregbe látogatónak szívből ajánlom, hogy látogasson el a Tomcsányi kastélyba, nézze meg ezt a témájában egyedülálló időszaki tárlatot!

 

 

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700