Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 10, 20:14

Kerékpárúton a Tisza mentén: Tivadar, kis falu nagy kincsekkel

Tivadar cimereTivadar nevét hallva mindenki a nagy homokos tiszapartra, és a mellette kialakított üdölőközpontra gondol. Nem is gondolná az ember hogy ez a 230 lakosú kisfalu micsoda kincseket rejt.

A község neve 1332-ben, a pápai tizedjegyzékben tűnik fel, papja tizedet nem fizetett. 1343-ban idevaló nemes nevében szerepel.

Puszta személynévi eredetű falunév, s a falu régi megalapítására utal. A Tivadar személynév, a görög-latin Theodorosz~The-odorus átvétele. Névadója és a falu alapítója az a Theodor lehet, aki a XIII. század legvégén élt és a Gulácsi család tagja volt. kompBár a Tisza évről évre nagy károkat okozott a településnek, de a jó természeti adottságok, a bő termésű gyümölcsös szegek vonzották ide a birtokosokat. Így a település viszonylag kicsiny határának 1600 és 1676 között 22 birtokosa volt.A faluból többen is részt vettek az 1848/49-es szabadságharcban. Az 1896-ban létrehozott honvédegyletnek Tivadarból még három tagja volt. Pozsgai Ágoston tizedes, Szarka Gábor hadnagy, Szarka Károly közvitéz. 40 fő vett részt az első világháborúban. mileneumA Tisza szabályozása után végig a Tisza mentén a régi ártereket diófákkal telepítették be, ahol kiváló minőségű papírhéjú diót termelnek. 1880-ig folyamatosan működött Tarpa és Tivadar között vízimalom.
A jelenlegi, 230 fő körüli lakónépesség 94 lakóházban lakik. A 2001. évi árvízi katasztrófa után a település lakóházainak és közintézményeinek nagyobb hányadát újjáépítették. Nevezetessége:

templom

Református templom. A 18. század végén épült barokk stílusban. Berendezése az épülettel egyidős a copf stílus jegyeivel. Jelenlegi tornyát a lebontott régi fatorony helyére építették 1930-ban. Az 1757-ben épült fa harangtornyot rekonstruálva 1994-ben a Sóstói Falumúzeumban építették fel. A fatornyot a falu legmagasabb pontján, a hídfőnél, parkosított környezetben, a Tisza-töltés mellett, 2011-ben eredeti dokumentumok, fotók, felmérési vázlatok alapján, pályázati segítséggel építette újjá Tivadar önkormányzata.

stranda9

Tisza-part. Nagy és általában sekély vizű homokpadján, a hidegvízi strandon sokan strandolnak, s a part melletti diófás liget nyári szórakoztató nagyüzem (kemping, faházak, vendéglátás, kulturális rendezvények) helyszíne. Tág lehetőséget kínál a különböző vízi-sportok űzésére. A Nemzetközi Tisza-túra egyik állomása.
A tivadari tiszai turizmus az 1970-es évtized végén vett lendületet, s azt követően egyre bővült. Napjainkra a falu fontos gazdasági ágazata lett. Az ízlésesen berendezett parasztháztól a luxuskivitelű nyaralóig sokféle szálláslehetőséget kínálva, beregi szíveslátással várják vendégeiket a falu lakói.

arviz21997-ben avatták azt az emlékművet, mely az 1947. évi, a Tisza-híd megroppanásával járó súlyos beregi árvíz katasztrófájára emlékeztet. Balogh Géza nyíregyházi szobrászművész a barabási hegy kövein álló templomot és a gáton átzúduló folyóvizet mintázta meg bronzból.

Millenniumi Emlékoszlop avatás ideje 2000 Világháborús Emlékmű átadás éve 2001 az I. és a II. világháborúban elesettek neveit tartalmazó márvány emlékkönyv.
toronyItt a parkban kapott helyet a 2000-ben állított Millenniumi Emlékoszlop, valamint a következő évben szintén ide elhelyezett, az I. és a II. világháborúban elesettek neveit tartalmazó márvány emlékkönyv.

A 2001. évi, a Tarpa és Tivadar közti tiszai gátszakadás okozta árvíz utáni helyreállítás keretében történt gáthelyreállítás és erősítés korszerűsítéssel járt együtt: díszburkolatos kerékpárút is épült a turizmust szolgálva. A helyreállítás folyamatossága jegyében épült meg a többfunkciós gondozási központ, a „Ház az Élő Vízhez” Református Ifjúsági Üdülő, a Tisza-parti Szabadidő Tábor, és az Informatikai Hálózat-rendszer.

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700