Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 11, 23:09

Kerékpárúton a Tisza mentén: Mátyus, az első megálló

matyus cimerNeve a régies magyar Matheus, Mátyus személynévből keletkezett, a XII. században Beth, másképp Betke Mátyusról nevezhették el.
A középkorban jelentőségét a körülötte lévő makkos erdő adta, az erdő használatáért a falut akkoriban birtokoló Lövey és Lónyay család perre is ment egymással.


matyus polg.hiv1

Többször feldúlták és felégették, először a tatárok, majd a II. Rákóczi György lengyel királyságáért folytatott hadjárata után a bosszúból visszatámadó lengyelek. Ekkor a falu több mint 10 évig lakatlan volt.
matyus keresztszemes

A lengyelek támadása előtt a falu lakossága a tempom egyetlen harangját a Tiszába süllyesztette, de később nem találták.
Fényes Elek a Geographiai szótárában a falucska 1851 körüli állapotát ismertette: "Bereg vármegyei falu 333 lakossal; tölgyes erdeje derék, gyümölcse, hala bőséges. "

Látnivalók:

matyus templomReformátus templom
Egy 1809-ben fennmaradt okirat szerint a falunak fatemploma és igen régi kis fa harangtornya volt.A régi fatemplom szószékének 1732. évi felirata arról tanúskodott, hogy a mátyusi erdő jövedelméből építtették.matyus templom1A fatemplomot 1862-ben egy öllel tovább tolták az utcától, az I. világháború előtti években bontották le, akkor épült a ma is álló református templom, amelynek úrasztali tárgyai a XVIII. század második feléből valók.

matyus vadaszhazMátyusi Vadászház - Lónyai erdő
Itt tekintélyes része húzódik a gyönyörű gyertyános tölgyes és tölgy-kőris-szil erdőkből álló Lónyay erdőnek, amelyben gímszarvas, vaddisznó, vadmacska és fekete gólya tanyázik. A Lónya felé vezető úttól balra pamacskoronájával egy oszlopszerű, fehér nyárfa áll, a törzse 495 cm, 28 m magas.

matyus fecskeRózsa - tiszaholtág, halastó
A holtág a folyószabályozás során végrehajtott 19- számú átmetszéssel keletkezett, a Tisza jobb parti hullámterén helyezkedik el. Közigazgatásilag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátyus községhez tartozik. Hossza 870 m, átlagos szélessége 63 m, területe 5 ha, átlagos vízmélysége 0,8 m, víztérfogata 40 ezer m\ Tulajdonosai és kezelői a Mátyus, Mán-dok, Tiszakerecseny és Mezőladány községi önkormányzatok. Medre jelentős mértékben feliszapolódott, növényzettel való benőttsége 80 %-os. Vízcseréje megoldatlan, csak az árhullámok töltik fel vízzel. Funkciói: halászat, horgászat. Gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, különleges és ritka értékeit még nem tárták fel teljesen. A "szentély" típusú holtágak körébe tartozik.

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700