Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 10, 20:14

Kerékpárúton a Tisza mentén: Harmadik megálló Tiszaadony

komp

Tiszakerecsenyből a Tisza töltése tetején vezető kerékpárúton az Apáti révlejárónál érkezünk meg a környék egyik legrégebbi településére, Tiszaadonyba.
Első írásos formája „ODON” amely név az ismeretlen származású ősi magyar személynévből való. 

Sorsában összefonódó szomszéd faluja "Galgó" a középkorban eltűnt.
toltésrol fotoTiszaadony sem kerülték el a középkori veszedelmek, tűzvész , árvíz és a külső támadások mellett céltáblája lett a nemesurak egymás közötti harcának.1298-ban Eszenyi Tamás fiai eszenyi és csapi jobbágyokkal lerombolták a falut.
A XVII. században a falu templom nélkül maradt, mert a folyamatos hadjáratok lerombolták, helyére a község lakossága fatemplont emelt.
Tiszaadony határát tavacskák, erek és mocsarak szabdaltál, ezek régen az embereknek határpontokul szolgáltak.A Három Határ Hírein rendszeresen olvashatjuk Péter Juli írásait, Julika a Tiszaadonyi Iskola Igazgatója volt.


ref templomAz apáti rév felől érkezve az első dolog, ami a szemünk elé tárul, az areformátus templom, amit az előző, lerombolt kőtemplom alapjaira építettek 1784-ben, de mint utóbb kiderült nem volt szerencsés döntés.A templom falai a gyönge alapozás miatt helyenként lesüllyedtek, - minek következtében igen körülményes és költséges munkálattal kellett biztosítani a templom használhatóságát. Ez a munkálat ezzel egyidejűleg a templom belső kifestése az 1938. év elején történt meg. Ugyanakkor a torony is rendbe hozatott, új bádogfestést kapott és az ismét használatba vett templommal együtt a gyülekezet új harangot is szentelt.

A belső berendezést Tóth János asztalosmester készitette.1834-ben kibővítették l937-ben és 1980-ban renoválták .
gorog katolikusA templomban emléktábla őrzi a II. világháborúban odamaradt 14 áldozat nevét 1945-ben helyezték el.


Tiszakerecseny irányába indulva a faluházával majdnem szemben találhatjuk a falu másik templomát. 1938-ban már 140 görög katolikus élt a településen, számukra 1940.-ben építettek tomplomot. A görög katolikusok egyházilag jelenleg az aranyosapáti görög katolikus lelkészséghez tartozik.


sajtuzemA község határában találjuk Tiszaadony büszkeségét, az itt élő emberek összefogásából létrejött kecskesajt üzemet. Az 1999-ben megnyitott, jelenleg is önkormányzati tulajdonban lévő üzem, nem csupán a finom sajtjai miatt fontos, hanem mert sok helyben lakó embernek ad plusz bevételt a kecsketartás. A fényképre kattintva videóbemutatót láthatunk a sajtkészítés rejtelmeirő.


Tiszaadonyt Tiszavid felé elhagyva találjuk jobbra a falu régi temetőjét, melyben még pár síron megtalálhatók a környéken a régi időkben a temetkezési szokásokhoz hozzátartozó csónakos fejfák.

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700