Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 10, 20:14

Beregi művészi és háztartási vasöntvények a Beregi Múzeumban.

Az öntöttvas, de főként az öntöttvas tüzelőeszközök megjelenése a háztartásokban az élet minőségét változtatta meg.

S6300019 1

Az első díszes öntöttvas kályhák a XVI. században német földön jelentek meg. Kezdetben fejedelmi, főúri kastélyok elegáns, művészi kivitelű tárgyai voltak és a főnemesek ajándékozták azokat egymásnak. 

A Kárpát-medencében az első darabokat csak később, a XVIII. század közepe táján kezdték gyártani. Többségük megrendelésre készült, főként nemesi udvarházak, kastélyok használati tárgya, dísze volt. Az esztétikus kivitelű, praktikus tüzelőberendezéseket hamar megkedvelték és gyorsan terjedt más rétegek körében is.

Gyártásukba először a MUNKÁCSI gyár kapcsolódott be, de tömeges gyártásuk csak később indult.

Akkor, amikor a Rákóczi szabadságharc bukása után a munkácsi birtokot a Rákócziaktól elkobozták, és a Meinzi Érsekségtől azt a vashámorokkal együtt a Schönbornok megörökölték. Ők nagy fantáziát láttak a háztartási vasöntvények, elsősorban a kályhák gyártásában.

Hogy minél eladhatóbb legyen, komoly piackutatást végeztek. Majd morva munkásokat telepítettek a vashámor köré, és Frigyesfalva néven egy központot hoztak létre, ahol aztán kiváló formatervezőkkel tömegesen indították be a kályha, majd fokozatosan egyéb háztartási eszközök gyártását. 

vasak2

A nagy népszerűségnek köszönhetően olyan nagy volt az öntöttvas kályhák és egyéb eszközök – tintatartók, levélnehezékek, képkeretek, dísztányérok vagy a háztartási eszközök közül a különféle mérlegek, darálók, vasalók, vasalóalátétek, szép tarkedlisütők – iránti kereslet, hogy a háztartási eszközök, de főként a kályhák gyártásába a XIX. század közepén a DOLHAI VASÖNTÖDE is bekapcsolódott. 

vasak3

Öntöttvas kályhák A XIX. század közepére már alig volt olyan kisnemes vagy polgárcsalád, ahol a szobában ne lett volna ott az öntöttvas kályha, és – fokozatosan a petróleumlámpa terjedésével – a díszes öntöttvas asztali és függőlámpa.

vasak4

Az öntöttvas tárgyak különlegesen szép, művészi formája és díszítése ma is szemet gyönyörködtető.

Gyűjtésüket Csiszár Árpád még az 1960-as évek második felében kezdte el. A legnagyobb érdeme az volt ebben, hogy felhívta a hazai közvélemény figyelmét erre a már-már feledésbe merült hazai ipari termékre. 

A kiállításában gyűjteményük legszebb darabjait mutatja be a Beregi Múzeum!

forrás: beregi-muzeum.hu

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700