Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 19, 8:43

Piróka zöld dió likőrje

Piró  64 éve született erre a szép Föld nevű  bolygóra.  Most  múlt  64 éves.   A múltkor  68- nak nézték.    Nem   sértődött  meg.   Azt mondta,  óh 72 vagyok.   Jót  nevetett magában.  Tudja, hogy  az idő,  az  nem jó plasztikai  sebész.  Szerinte  az életkor pedig csak  egy  buta  szám és  semmi   más. 

 IMGP1795

Szóval   Piró  ennyi évesen   most  olyat tesz, amilyet még soha. Zöld dióból készít likőrt. Utánanézett  az  interneten,  hogy  hogyan kell.

Milyen jó ez az internet, az egész világot körülvevő számítógéphálózat, hatalmas rendszer, a  hihetetlen információhalmazával.  Enélkül nagyon szegénynek érezné magát. Az ő nyugdíjas korában,  a világháló, a net, hihetetlen, közvetett  barátja, társa, partnere lett.  Amikor elfárad  a  napi teendőit  végezve,  leül a géphez,  szétnéz a világban, bármire kíváncsi, azonnal választ kap.

Nem kell kimozdulnia sem  otthonról.  Ez  is óriási előny.  Nagyon fontosak  számára a zenehallgatások, mivel 18 évig énekelt egy városi vegyeskórus   alt szólamában. Jelenleg nagy kedvence Leonard Cohen Halleluja című szerzeménye, amelyet állandóan átdolgoznak, módosítanak, variálnak az énekesek, zenekarok. Aztán bármelyik énekes vagy énekes csoport  előadja, óriási siker.  Most  egy 160 tagú fiatalokból álló kórus adta elő a Brit Talen Got  tehetségkutató műsorában. Ezt annyira kedveli, jelenleg mindennap megnézi, meghallgatja.  17 évvel  ezelőtt, amikor járt a számítógépes tanfolyamra,  nem gondolta volna, hogy a web  ilyen nagyon jó dolgot hoz majd  az  életébe, otthonába.    

Most ez a zölddiós  cucc  érdekli.  Egy  rendezvényen vett részt, ami  likőrök kóstolásával zárult,   innen jött  az ötlet, a motiváció.  Vajon  milyen  lehet  ebből   az alapanyagból.

A hagyományok szerint   Szent Iván éjjelén,  június  23-án  és másnap hajnalban kell leszedni,  akkor, amikor az még harmatos.  Akkortájt  még a csonthéja nincs kifejlődve, nem   kemény.  Piró   leszedett 44 db egészséges szemet,  alaposan megmosta, négyfelé vágta, beletette egy 5l-es befőttes üvegbe, és  a hálón  azt olvasta, hogy  jó minőségű gyümölcspálinkát kell ráönteni.

Körte, alma, meggy  és szilvapálinka  van  a falusi  háztartásokban. A gazdák miután eladták a gyümölcseiket, befőztek belőle télire, ezekből a finom napérlelte alapanyagokból, amelyekben van gyümölcscukor, vitamin, ásványi anyag, mindig marad, amiből  kellemes párlatokat is desztillálnak.

A  körtét választotta.   Erről ugyanis   nagyon kedves régi   emléket őriz.  1979-ben, 37 évvel ezelőtt, még  fiatalasszony volt, amikor a henger alakú mosógépében a kezdetleges fürdőszobájában mosott, megjelent a férje.  Egy talpas kristály pohárban,  amit az eljegyzésükre kaptak, vitt neki egy kis körtepálinkát. Nézd kifőztem, kóstold,  milyennek találod?  Az asszony nagyon meglepődött,  abszolut   váratlanul érte.  Ilyen még  nem történt vele. Hirtelen feltalálta magát. Megdicsérte a nedű  színét, illatát, ízét  és hogy milyen jól mutat abban a pohárban. Szóval örült a férje figyelmes  kedves   gesztusának. A meglepetés   és  annak  értékelése nagyon-nagyon egyenes  arányban volt.

A négyéves kislányuk  ezt kihallgatta,  a  kis szobája  ajtaja nyitva volt. Másnap  elment az óvodába. A gyerekek beszélgetni kezdtek. Dicsekedtek, kinek mi van otthon. A kis Böske  indította a társalgást. Nekünk gyöngytyúkunk van, - mondta. Alíz folytatta,  hogy nekünk meg  pulyka, Janikáéknál  japán kakas. Gyuszikáéknak   fekete  szőrű  bárány.  A gyerekek egyre szenvedélyesebben kapcsolódtak be. Aztán  volt még néma kacsa, kendermagos  pucérnyakú kakas, papagáj, kiskecske, nyuszi. Aztán,  Piró  lánya  sem akart lemaradni  és beszólt.  Nekünk meg van körtepálinkánk.   Magdika  néni a dajka ekkor  véletlenül   ott téblábolt   közöttük,  hallgatta a megnyilvánulásaikat. Ezek   a kisgyerekek    őszinték, szókimondók,  nagyon szeretnivalók, aranyosak.   Megkérdezte a kislányt - És anyuka szereti? Mire a  leányka válasza az volt, hogy  jaj…, nagyon!!! Magdika nénit most temették, 2016 nyarán. 84  évet  élt a drága. Örökre  megmaradt  Piró emlékében a híres érdeklődő kérdő mondatával.

A halottak így élnek tovább, így maradnak meg  az  élők emlékezetében. Ha rágondol, mindig  tud egy nagyon jóízűt nevetni. Egy kedves régi emlék idéződik fel.

Tehát nem tudatos,  hanem érzelmi alapon döntött  a körtepálinka mellett. Micsoda véletlen, szerencsés egybeesés.  Az egyik híres  pálinkárium,  amely  készít ilyen unikumot is,  a  termékismertetőjében hangsúlyozza, hogy a körtepálinka adja ennek az édes pálinkának az alapját. És most ezt öntött a zöld dióra. 2  litert. Leszigetelte  az üveg tetejét, egy hónapig  érlelni kell, hogy kioldódjanak az ízek. Naponta megkavarni. Ez egy esszencia, egy kivonat lesz. A színe haragos, sötét zölddé változott, az íze pocsékrossz. Vajon mi lesz ebből? 

Az ő kedvenc  internete, segítőtársa ontja az információt, hogy hogyan tovább.  Sőt  ezt a fajta kontyalávalót  is   gyártó  pálinkáriumok  teljes tájékoztatást adnak  a készítéséről,  jótékony hatásairól.

Aztán azt is olvasta, hogy amit feketedióból  csak alkohollal készítenek,  apró üvegcsékben,  50 ml- es kiszerelésben gyógyszertárakban Feketedió  Elixírként kínálják, a természet patikájából. Az árától elképedt.   Néhány cseppet  kell kevés langyos vízben  feloldani és meginni. A szervezetből kihajtja a bélférgeket és más  parazitákat.  1990- től ezt Németországban rákellenes  szernek jegyezték be. Állítólag a hibás DNS-eket  is javítja, helyrehozza. Aztán a zöld burkában talált festékanyag természetes jódot tartalmaz, ami fertőtlenítő, jótékony hatású a pajzsmirigyre.

Piró  nem gondolta volna,  hogy  ezen tevékenysége során  is mennyi érdekes,  értékes, hasznos   új  információ birtokába jut. Az internet világában elmélyülve  sokszor gondolja azt, hogy   mennyire igaz, már az ókorban  megfogalmazott bölcs  gondolat, hogy sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb.  Az  emberi elme, mennyi  értelmes, fantasztikus  produktumokat hoz létre.  Semmi sem állandó, csak a változás,  a fejlődés örök.  Ez   nagyon jó!  A 21. századra óriásit fejlődött a világ. Ő aki 1952-ben született, van összehasonlítási alapja.   Aztán megállapítja, hogy az Ő ismeretei csupán annyi, mint egy csepp a világ tengereinek, óceánjainak   vizeiben.   

Egy hónap múlva    leszűrte, így  választotta szét az alkotó részeket.  A megfeketedett diókat kidobta. Az üveget kimosta és visszaöntötte  az alkoholos  oldatot.   Beletette a fűszereket.  2 vanília rúd, 2 fahéjrúd, 10 darab szegfűszeg,  2 egész szerecsendió   2 narancs héja. Újabb    1 hónap érlelési idő.

Majd ennek  elteltével  elkészítette a szirupot.  Buborékmentes ásványvíz és cukor.  Egy likőrkészítő vállalkozótól  megtudta, hogy  kevés   citromsav is kell,   ettől nem lesz majd opálos a végtermék,  viszont az ízfokozásnál van jelentősége.  Hozzáöntötte az édes levet.   Összekeverte.   Beletöltötte  a végleges   üvegekbe.  Hűvös helyen kell  tárolni, állítólag karácsonyra érnek  össze igazán az ízek.  Hogy milyen lett? Kellemes,  fűszeres,  édes, erős dió ízű   finomság.    Fűszerek  és a  szirup.  Ezek teszik  élvezhetővé  az első pontban keletkezett  aromát.

Ebből   a szeretet ünnepére  több   embernek  fog  örömet okozni,  ajándékozni. Ez  a saját készítésű  kedves gasztroajándék,    jelenleg, mostmár   a hungarikumok  között szereplő  diós bejgli mellé  nagyon illik.  Egy korty  diólikőr, egy szelet diós kalács  egyáltalán nem rossz.    Hozzácsatolja majd  ezt  a kis prózáját is. Reméli, bízik benne, hogy   emlékezetes   élményt   fog nyújtani szeretteinek, amikor a fenyőillatú meleg szobákban örülnek  egymásnak,  az ünnepnek,  az ajándékoknak.

A nagy rohanásban megállnak egy percre és egymásra figyelnek.  Amikor békében,  szeretetben együtt  lesz majd  család. 

Kremniczky Károlyné

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280