Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 18, 23:23

Beregi keresztszemes a Beregikum

Bereg megye lakossága az évszázadok során megtanulta, hogy a természet ajándékaival (fa, kender, gyümölcsök) jól sáfárkodjon. Éppen ezért lehetett, hogy a folyó partokon számtalan malom épült, a házak tornácai és a kerítés is díszes faragásokkal ékesítve készült.

gulacsi liliom keresztszemes minta sipos katica kek szilva lak vendeghazGulácsi liliom, Sipos Katica hímzése. A fotó és a hímzés a Kékszilva Lak tulajdona!

Ezért kuriózum ma is az itteni pálinka, és lekvár, ami a helyi földből jövő tápanyagot szívja magába, hogy aztán különböző halmazállapotban fogyasztható legyen. A kender pedig a háziasszonyok, lányok kezei között vált vászonná, amit számtalan módón felhasználtak. Készült párna, abrosz, de még ing is ebből az anyagból. Nem is akármilyenek.

A kész vászont díszessé tették. A beregi tájon született menyecskék kézügyessége mesébeillő és világszerte híressé vált. A Beregi keresztszemes technikájával készült kelmék és holmik bejárták az összeg földrészt.  

Gulácson éppen 150 éve történt, hogy a Tiszaháti Nemes Hölgyek összefogtak és szép hímzett munkáikat árverésre bocsájtották, hogy új iskola épülhessen a településen. Ez jelzi, hogy milyen nagy kincs volt a kézimunka. Gyönyörű, ezerféle mintája készült. Csak a képzelet szabott határt neki. A legnépszerűbb a piros, fekete kombinációja volt. De ismert a piros és kék is. Ez útobbival készült a gulácsi liliomos minta is, melyet – sok mással együtt- Felhősné dr. Csiszár Sarolta gyűjtött össze Beregi keresztszemes minták című munkájában. Az említett mintával készült a tivadari református templomban az úrasztalára a terítő, amit Kozmáné Szarka Enikő varrt.

Kincs van a kezünkben a fejünk alatt, az asztalon, a falon.  Vitális Sándor református lelkész- aki Gulácson szolgált húsz éven át- kisújszállási otthonuk telve volt ezekkel a kézimunkákkal. Amerre a szem nézett, mindenhol egy-egy emlék, egy dísz, ami  beregi nép életének múltját őrízte. Őrízte a lelkész is, hiszen a két évtized alatt a gyülekezettől sok-sok szép kincset kapott.

A színkavalkád szerelmeseinek a Rákóczi mintás lehet az igazi szemet gyönyörködtető. Sokszínűen díszített. Egy ilyen könyvjelzőt őrzök Gulács felirattal a könyvemben a mai napig, amit Tarpán készítettek nekem.

Megkérdezhetné a laikus olvasó, hogyan kerül gulácsi liliomos minta Tivadarra, vagy Rákóczi mintás Gulács felirattal. Erre a megoldás nagyon egyszerű. Esze Tamás népének élete a történelmet ismerők előtt tisztán kivehető, hogy ezen települések összeforrtak egymással. Együtt élték át az árvizeket, tatárok hadait, a reformációt együtt vállalták fel és együtt sírtak a megye megcsonkításakor.

Ma újra reneszánszát éli a kézimunka, amit a helyi asszonyok és lányok készítenek. Elképzeltem, hogyan is születtek ezek a remekművek. A cérnát óvatosan a tű fokán át kell vezetni, majd utána a Teremtő keze irányította a hölgyek ujját, ahogy egyik lyukból a másikon át kirajzolódtak a minták. Olyan profi kézügyességgel lett varrva minden felület, hogy azt megfordítva is használhatták volna. Sehol egy felesleges szál, egy csomó, egy hiba. Tökéletes.

A Beregi keresztszemes a Bereg kincse, Beregikum.

A századokon át továbbadott hagyomány és történetek tették országos jelentőségűvé. A ma élők pedig újra felfedezték és továbbadják örökségül a jövőnek, hogy megmutassák, bár a 21. század a gépek százada, mégis kézzel alkotják a legszebb kelméket. Minden tű nyom és cérnaszál arra hivatott, hogy gyönyörködtesse a művet, melyben a múlt újraéled, melyet őseiktől tanultak és mellyel indentitásukat megőrzik.

Nem csoda, ha Tákoson van Beregi hímzés napja és több településen varrodákban készülnek az újabb kézimunkák. Ki merem jelenteni ezek a lányok, asszonyok azok, akik ma a Tiszaháti Nemes Hölgyek. Nem rangjuk miatt, hanem az elhivatottság miatt, mellyel őrzik a legendát, és továbbadják a tudást.

Patak Gábor Gaba

Köszönjük a gulácsi Kékszilva Lak vendégháznak a fotót!

https://www.facebook.com/KekszilvaLak

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280