Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 18, 18:13

Füttyentés és lógané - életem első mázolásának története

Kavargatom a forró zöldséglevest, ahogy a kanállal aprítgatom benne a sárgarépát, szinte tisztán hallom anya hangját ahogy mondta ,,Egyed a murkót is, azt is meg kell enni jányom, abba van a sok vitamin, meg ettül fogsz majd jól fütyölni!"

tak kislanyillusztráció!

Apám előző életében lehet nyúl volt és csak répát evett, mert az ha elfüttyentette magát a csordalegelőn hazáig hallatszott.

Anya megtudta különböztetni a füttyszót, mikor a kutyának füttyent és mikor neki szól a fütty. Ha neki szólt, az azt jelentette hogy, vagy elfogyott a cigije apámnak, vagy fájdalom csillapító kell neki, vagy valami dolga van és anyának kell őrizni a jószágot míg ő oda lesz, tehát anyának mennie kell! 

Talán kilenc éves lehettem, mikor egy délelőtt szólt a fütty anya meg bosszankodott, mert épp mázolni készült, mondta nekem - Marika, egyetek amit leltek jányom, vigyázz a testvéreidre, nem tudom mikor jövök haza, majd jövök...

Ő elment otthonról, én meg örömet akartam szerezni neki azzal, hogy lemázolok mire haza jön. Fogtam egy arra használt vödröt és ahogy láttam édesanyámtól elindultam az úton lóganét szedni a mázoláshoz. Akkoriban nem csak teheneket hajtottak végig az úton, hanem a kondát is, na meg jártak lovas fogatok is, szóval gané az volt bőven. Már szedtem egy jó félvödörrel mikor a szomszéd néni megkérdezte - Hát te meg mit akarsz azzal a ganéval? Kihúztam magam mint egy nagy lány, és büszkén mondtam, - Mázolni akarok Erzsike néni.

Ő oda jött hozzám, belenézett a vödörbe és úgy kacagott csak úgy csengett. - Jányom! Ez nem lógané hanem disznószar! A mázoláshoz lógané kell...nézd csak ilyen, mutatott egy jó kupacra. Ilyet szedj, ezt meg öntsd ki...! Ezzel beledobott a vödörbe két kupac lóganét és ment a dolgára.

Na itt megállt a tudományom...nézek ide, nézek oda, itt is szar, ott is szar, de vajon melyik a lóé!? Végül úgy döntöttem mintát veszek a vödörből és ahhoz hasonlót rakok csak bele.

Mikor már volt egy jó adag, vittem sárga földet, hozzá öntöttem a ganéhoz, öntöttem rá vizet, aztán összedolgoztam ahogy anyától láttam és felmázoltam a döngölt földpadlót!

Hogy milyen szart használtam hozzá, a mai napig nem tudom. Anyám mikor haza jött nagyon örült, meg is dicsért, de váltig szaglászott mert rém büdös volt a szobában.

Kiss Zoltánné, Marika

Egy kis segítség a fiatalabb korosztálynak, akik csak hírből hallottak a döngölt padlójú házakról:

Fontos tudni, hogy a falat meszelték, a döngölt padlót mázolták!

"Szóval a mázolás úgy történik, hogy lószar lehetőleg sárga föd és víz hozzá adásával nem túl híg de nem is sűrű habarcsot készítünk. És mint régen mikor nem volt felmosó, négykézláb térden csúszva meg mártunk egy rongyot, ( mázoló rongy) és azzal szépen elkezdjük bekenni, mázolni a földet. Van aki tengeri csutkával is végig sikálja közben hogy szép sima egyenletes legyen a földre kent sár. Sokszor végig húzogatjuk és mindenütt hogy szép egyenletes sima legyen. Ezt régen hetente csináltuk mint manapság a felmosást."

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280