Kati mama receptjei: Barna túrós
- Írta: Kati mama
- Közzétéve Olvasóink küldték
Történet: A BEREGSZEM Hagyományápoló Egyesület a művészeti értékek ápolása mellett a tájjellegű ételek gyűjtését is céljául tűzte ki. Kicsit eltértem a szokásoktól, mert az egyesület mai rendhagyó összejövetelére ezzel az újszerű, gyorsan elkészíthető, és finom sütivel készültem. A tányér alatt természetesen a BEREGSZEM Egyesület egy tagja, Mártika által készített kézimunka látható!
Hozzávalók:
a tésztához:
1 tojás
25 dkg porcukor
35 dkg liszt
1,5 dl olaj
3 pohár kefír
1 vaniliás cukor
1 ek kakaó
2 tk szódabikarbóna
a kérmhez:
25 dkg túró
2 tojás
12 dkg olvasztott margarin
1-2 ek cukor
1 vaniliás cukor
1 ek búzadara
Tészta elkészítése: Minden hozzávalót belerakunk egy tálba, majd robotgéppel simára keverjük. Folyékony masszát kapunk, amelyet nagy méretü kivajazott, lisztezett tepsibe öntünk.
Ezután elkészítjük a krémet is. Hasonlóan a tésztához, a hozzávalókat robotpéppel összekeverjük, ezután kanállal kissebb halmokban rátesszük a tésztára, így marad középen.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. Ha kész van, nem kell kiborítani, a tepsiben szeleteljük fel, így marad az olajtól szép fényes a teteje, ezért nem szükséges dísziteni sem.
A túrókrémet bármilyen gyümölccsel (aszalt vagy befőtt) helyettesíthetjük! Befőttnél a levét lecsorgatjuk, és grízes lisztbe forgatjuk.
Kati mama