Lecsó télire tartósítószer nélkül
- Írta: Kiss Ambrus Ilona
- Közzétéve Olvasóink küldték
Hozzávalók:
minden kiló paradicsomhoz két kiló paprika
Elkészítés:
A paprikát és a paradicsomot alaposan megmossuk, kicsumázzuk. A paprikát fölkarikázzuk vagy csíkokra vágjuk.
A paradicsommal kétféle módon járhatunk el. Passzírozógéppel eltávolítjuk a héját és a magját, vagy forrásban levő vízbe dobjuk, ezután áttesszük hideg vízbe, majd lehúzzuk a héját, ami így könnyen lejön.
Ezután a héj és magok nélküli sűrű paradicsomlét vagy a lehúzott héjú, félbe-negyedbe vágott paradicsomokat kis lángon feltesszük főni. Forrástól számítva tíz perc múlva hozzáadjuk a paprikát, és addig rotyogtatjuk, míg a paprikaszeletek üvegessé nem válnak. Vigyázat, ne főzzük szét! Úgy jó, ha roppanós marad.
A lecsót forrón tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, ezután a kamrapolcon hosszú évekig eláll. Semmilyen tartósítószer vagy egyéb nem kell hozzá, a paradicsomlé tartósít. Később felhasználhatjuk bármilyen lecsóhoz vagy más ételek ízesítésére.
Tipp: aki szereti, néhány erős paprikát is tehet bele.
Forrás: kifoztuk.hu