Nagyi receptje - Cigándi apróbéles
- Írta: Fodor Tünde
- Közzétéve Olvasóink küldték
Édes vagy kapros túróval, szilvalekvárral vagy bárfmilyen töltelékkel elkészíthető finom és tápláló étel. A hagyományos ízek emlékeinek ápolásával is foglalkozó vásárosnaményi Beregszem Egyesület találkozóján lekvárral és túróval készült.
Hozzávalók:3 összemarék liszt, 1,5dl forró olaj, 4db tojássárga, kb.: 3dl tej
Töltelék: lehet túró, kapros túró ízlés szerint elkészítve, vagy szilvalekvár!
Elkészítés: a lisztet a forró olajjal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával, és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ezután három részre osztjuk,és kb.egy órát pihentetjük. Nagyon vékonyra kinyújtjuk, a felébe a töltelékből kis kupacokat rakunk, mint a derelyénél, majd ráhajtjuk a tésztát, ezután ujjal lenyomkodjuk, és derelyevágóval, rombusz alakura vágjuk.
Forró olajban, aranysárgára sütjük, sütés közben többször megfordítjuk!
Gyorsan megsül, és nagyon finom! Még melegen, porcukorral megszórva tálaljuk!