Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 8:04

Almás-mákos gubatorta vaníliasodóval

almasmakosguba

Hozzávalók:
A mákos-almás gubatortához:

6 kifli
15-20 dkg mák őrölve
7 dl tej
10 dkg cukor + 2 evőkanál az almához + 1 teáskanál a tojásfehérjébe
2 evőkanál méz
2 alma
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál fahéj + 1/2 kávéskanálnyi az almához
1-2 evőkanál rum aroma
3 tojás
vaj és zsemlemorzsa a formához

A vaníliasodóhoz:
4 tojássárgája
8 dkg cukor
1 evőkanál liszt (púpozott)
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 teáskanál vanília aroma
4 dl tej (+ 1 dl, ha szükséges)
2 dl habtejszín (nem növényi!)

A guba elkészítéséhez felkarikázzuk a kifliket, és egy nagyobb műanyag tálba tesszük. Hozzáadjuk a mákot és a reszelt citromhéjat. Az almát meghámozzuk és lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Egy kisebb fazékban 1 evőkanál vajat megolvasztunk, rátesszük a reszelt almát, meglocsoljuk a citrom levével, a 2 evőkanál cukrot és a fél kávéskanál fahéjat is rászórjuk, majd megpároljuk az almát. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejet feltesszük melegedni a cukorral, vaníliás cukorral, mézzel és a fahéjjal. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kicsit felverjük kézi habverővel, ha már meleg a tej (nem szabad, hogy forró legyen) a sárgájához szedünk pár evőkanálnyit, és összekeverjük. Ha elkezd forrni, levesszük a tűzről, belekeverjük a rum aromát is.

A kiflit összekeverjük a mákos citromhéjjal, és ráöntjük a fűszeres tejet, majd jól összedolgozzuk. Egy 26 cm-es kapcsos formát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. A formába szedjük a guba felét, kissé belenyomkodjuk, majd a reszelt-párolt almát elosztjuk a tetején, végül következik a maradék guba a tetejére. Előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük.

Míg sül, a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Tizenöt perc után kivesszük a sütőből a gubát, és a tetejére simítjuk a kemény habot. Visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, hogy szép, aranybarna legyen a teteje.

A vaníliasodóhoz szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel kikeverjük. Apránként felengedjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vanília aromát. Ekkor, ha sűrűnek találjuk, a maradék 1 dl tejjel hígíthatjuk. Tálalás előtt lehűtjük. Isteni finom vaníliasodó! Boribonka receptje.

 - ezatuti.blogspot -

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280