Burgonya vagy krumplikrokett
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Olvasóink küldték
Néha az ember unja a sültkrumplit meg a rizst, ilyenkor valami mást kell kitalálni köretnek. A saláta kitűnő étel csak nem mindenki szereti főételként fogyasztani, mondván, hogy kecskének való. Ilyenkor eszébe jut az embernek a burgonya, vagy krumplikrokett. Nem komplikált nem nehéz és nem drága. Nagyjából annyi idő alatt elkészül, mintha bármilyen más köretet készítenénk. A krokett mindenféle sült és rántott húshoz megfelelő.
Hozzávalók 4 személyre
Burgonyakrokett (krumplikrokett)
50 dkg burgonya (krumpli)
15 dkg liszt
2 tojás
3 dkg vaj
só
1 csokor petrezselyem
olaj a sütéshez
Elkészítés
A recept további részében nem burgonyának, hanem krumplinak fogom említeni. Tehát, a krumplit sós vízben vagy héjában megfőzzük, én héjában szoktam.
Egy tálban felverünk két tojást.
Ha megfőtt áttörjük, és még melegen hozzáadjuk a lisztet, illetve a két felvert tojást, a csokor előzőleg apróra vágott petrezselymet, majd a vajat és annyi sót, ahogy az ízlésünk kívánja.
Ezeket az anyagokat alaposan összedolgozzuk.
Megvárjuk, míg a tészta kihűl, melegen ragacsos, gyúrhatatlan lesz.
Elővesszük a gyúródeszkánkat megtisztítjuk, liszttel megszórjuk, és a tésztát ráborítjuk.
Kis golyókat formálunk, vagy akinek jobban tetszik, kb. 4 centis kis rudakat sodrunk belőle.
Lehetőleg gyorsan dolgozzunk, mert a tészta hamar lágyul, nehezebb dolgozni vele.
Végül forró olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy az olajat felitassa.
forrás:enreceptem.hu