Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 5:38

Fűszernövény Olgi nagyitól: Tárkony

tarkony

TÁRKONY
Sokáig kígyómarás gyógyítására használták, innen a kapcsolat a tárkányokkal.
Kellemes, ánizsos illata új értelmet ad a húsos és a zöldséges fogásoknak egyaránt.



A francia és erdélyi konyha megkerülhetetlen fűszere, de szerencsére mi is egyre többet használjuk.
Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is ismerik. 
Friss és szárított leveles hajtásait ételízesítésre, (levesek, sültek, pörkölt, spagetti alap) savanyúságokban, ecetek aromásítására használhatjuk.

Hazánkban az erdélyi konyha fűszernövényeként ismerjük, és általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté. 

Levesekben, főzelékekben, ragukban nagyon jó.
Finom a tárkonyos csirke raguleves és tárkonyos burgonyasaláta is. 
A főzelékek közül a burgonya, zöldbab és zöldborsó főzelékek kapnak új értelmezést egy kis friss tárkonytól.

A francia konyha alapfűszere. Erdélyhez hasonlóan sült húsok fűszerezésére használják. Fontos a provence-i fűszerkeverékben és mustároknak is fontos alapanyaga. 
Nagyon jól megy vad- és szárnyas ételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.

Évelő.
Zölden, és virágzáskor is szárítsunk belőle.
A közepét vágjuk ki, és újra kihajt oldalhajtásokat.
Magról és tőosztással is szaporítható.
Cserépben, ablakban is nevelhető.
Víz és meleg igényes fűszernövény.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280