Gyümölcsös tejberízs
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Olvasóink küldték
Tejberízst főzni nem egy nagy ördöngösség, de ennek is megvannak a maga kis titkai. Cserébe viszont hálás kis étel, mert egy kiadós leves után, vagy nagy melegben hűsítő desszertként is megállja a helyét.
Titka annyi, hogy kb. 2 dl forrásban lévő, egy csipet sóval megszórt vízbe teszünk 1 bögre rízst és amikor elfőtt a víz, akkor engedjük csak fel kb. kétszeres mennyiségű tejjel. A legfinomabb piros, savanykásabb gyümölccsel és tetézhetjük az élvezeteket, ha gyümölcsszörpből is rálöttyintünk egy keveset...
Hozzávalók: 2 dl víz, 1 csipet só, 1 bögre rízs, kb. 4 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 evőkanál kristálycukor a tejbe, 2 tojás sárgája, 1/2 evőkanál kristálycukor a tojások sárgájához, 1/2 csomag "főzős", vaníliás ízű pudingpor
-
Elkészítés:
-
A vízbe beleszórjuk a sót és feltesszük forrni. Amikor forr, beleöntjük a rízst és ha elfőtt a víz, felöntjük a vaníliás cukros vagy kristálycukros tejjel és tovább főzzük. Amikor már puhák a rízsszemek, de még nem szívta magába teljesen a tejet, hozzákeverjük a tojások sárgáját cukorral habosra kevert egyveleget, majd a forró tejből picit kikanalazva a pudingport is összekeverjük és adagoljuk a rízshez. Egyet rottyan és elkészült, ekkor még egy picit magába fogja szívni a tejet, ha az nem főtt el teljesen.
-
Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerint keverjünk hozzá gyümölcsöt és öntsünk a tetejére egy kicsit a gyümölcshöz illő szörpből.
forrás: izekblogja.blog.hu