Vargabéles - lehet cérnametélttel is!
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Olvasóink küldték
- Hozzávalók:
- 40 dkg túró
- 25 dkg széles metélt
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 4 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 csomag réteslap
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom
- zsemlemorzsa
Elkészítés
A tojásokat válaszd ketté, a sárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd össze. A túrót egy villa segítségével törd át, majd add a tojásos keverékhez. A citrom lereszelt héját, a mazsolát, valamint a tejfölt is keverd a masszához, végül a keményre vert tojásfehérjét is óvatosan forgasd bele.
A metéltet sós, forró vízben főzd ki. Öblítsd át bő, hideg vízzel, és hagyd lecsepegni. A vajat olvaszd fel, és a felét keverd óvatosan a tésztához, majd add hozzá a túrós keveréket is. Egy tepsibe fektess bele két réteslapot, mindkettő tetejét kend át vajjal, illetve szórd meg zsemlemorzsával. Oszlasd el rajtuk egyenletesen a túrós keveréket, majd az egészre fektess újabb két lapot, a tetejét a megmaradt vajjal kend át.
Melegítsd fel a sütőt 160 fokra, és körülbelül fél óra alatt süsd a vargabélest aranysárgára. Ha kész, hagyd pihenni kicsit, végül vágd nagyobb kockákra, és hintsd meg porcukorral.