Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 10, 16:35

Akácvirág szörp

Már régen meg akartam csinálni az akácvirág szörpöt de valahogy soha nem sikerült úgy ahogyan szerettem volna. A edenkert.hu-n találtam egy bodzaszörp receptet, ez alapján készítettem el.

akac

Lássuk a hozzávalókat: 40-45 akácvirág fűzér, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).

Szedéskor virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges fűzért. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben.

Ha összegyűjtöttük a 40-45 fűzért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják az akácvirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják.

Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel.

Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a akácvirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe.

Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

 

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700