Olgi nagyi receptjei: Burgonyás fánk
- Írta: Olgi nagyi
- Közzétéve Olvasóink küldték
Hozzávalók: 4 db közepes burgonya, 35dkg liszt, 1 db tojás+1 sárgája, 1 ek tejföl, 2 dkg friss élesztő+fél deci tej+1 kk cuk, Csipet só, 1 kk kacsa zsír, Pálmaolaj a sütéshez.
A burgonyát héjastól megfőzzük, sós vízben, hámozás után krumplinyomón átpasszírozzuk. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral elő futtatjuk.
A liszthez hozzá adjuk az áttört burgonyát, a tojást az élesztőt, a zsírt, a tejfölt, a sót. Összegyúrjuk, ha lágy lisztet, ha kemény még tejet teszünk hozzá. Ez mindig a burgonya keményítő tartalmától függ.
Fél órát kelesztjük. Másfél ujjnyira kinyújtjuk, szaggatjuk, és újból kelesztjük 20 percet. Forró olajban, előbb fedő alatt, majd megfordítva a nélkül szép aranysárgára sül.
Gyönyörű szalagos fánkunk lesz. Lekvárral fogyasztjuk.