A legfinomabb káposztás pogácsa
- Írta: Péter Juli
- Közzétéve Olvasóink küldték
Isteni finom sós rágcsálnivaló, ami sörkorcsolyának is remek. Egy húsos leves után főfogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók: 1 közepes fej fehér káposzta, 3 evőkanál étolaj, kevés őrölt bors, só, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, pici cukor, 2 dl tejföl, 3 tojás, 1 kg liszt, 1 dl fehérbor,40 dkg margarin
a tetejére:1 tojás
Elkészítés: A káposztát lereszeljük, kissé megsózzuk, állni hagyjuk, majd kicsavarva nagyobb lábasban az olajon puhára dinszteljük, és a végén megborsozzuk.
Az élesztőt tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt könnyen nyújtható tésztát készítünk.
Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtunk, és egyenletesen rákenjük a káposztá harmadát. Ezután a felső harmadát lefelé, az alsót felfelé a középső harmadra hajtjuk, majd a jobb harmadát balra, a balt pedig jobbra. Letakarjuk, és még kétszer kinyújtjuk, káposztával megkenjük és hajtogatjuk, 20-25 percenként.
A harmadik hajtogatás után kb. 3-4 cm-esre nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, késsel bevagdossuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket felvert tojással megkenjük.
A sütőt 200 fokra bekapcsoljuk. Amíg bemelegszik, még kel egy kicsit a tészta.
A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
forrás: kiskegyed.blikk.hu