Olgi nagyi receptjei: Kukorica leves
- Írta: Olgi nagyi
- Közzétéve Olvasóink küldték
A téli farsangi időszak levese,a kukorica leves.
Őseink még száraz, morzsolt kukoricából készítették. Áztatták egy éjszaka az akác fahamu, lúgos levében. Ilyenkor fontak szőttek és gőzölgött a csikós spóron az édes kukorica leves. Mesék, kedves beszélgetések, történetei tarkították ezeket az estéket. Gyermekként még én is megéltem ezek hangulatát.
A konyha közepén felállított szövőszék csattogása, a guzsalyok kerekének nyikorgása, senkit nem zavart. Több család is együtt szőtt békességben.
Ma már konzervből készül a kukorica leves, a szöveteket, fonalakat is megkapjuk készen, nem kell emberfeletti munkával , kézzel előállítani.
Hozzávalók: kukoricakonzerv, tejszín, 1 ek liszt vagy étkezési keményítőleves, kockasó,
Galuskához: 1 tojás, Petrezselyem levél(vagy ételízesítő), só,pici fehér borsliszt
Elkészítés: A kukoricakonzervet 8 dl vízben felfőzzük, hozzáadjuk a leveskockát, ha szükséges még sót. Az evőkanál lisztet elkeverjük kevés tejszínnel, csomómentesre, majd felhígítjuk a többi tejszínnel. Miután felforrt a leves, adjuk hozzá a lisztes tejszínt. Még egyszer felfőzzük.
A galuska elkészítéséhez összekeverjük a hozzávalókat, majd beleszaggatjuk a levesbe. Ha még különlegesebb ízt szeretnénk adni a levesnek, tegyünk bele egy kis chilit is, vagy piros aranyat.
Galuska helyett főzhetünk bele reszelt tésztát, vagy zabpelyhet is. Gyorsan elkészül, egészséges, finom, és különleges leves.