Palóc gulyás
- Írta: Kiss Ambrus Ilona
- Közzétéve Olvasóink küldték
Eddig valahogy kimaradt az életemből ez a leves és nemrég, amikor újdonságra vágytam, már napok óta szemeztem vele, mert sok helyen szembejött velem.
Itt volt az ideje kipróbálni! Nem csalódtam, nagyon finom! A kaportól olyan üde ízt kap, ami utolérhetetlenné teszi!
Hozzávalók:
1 kg marha vagy sertéshús
1 nagyobb fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
olaj
pirospaprika
1/2 kg zöldbab
4 szem burgonya
3-4 db babérlevél
egy kisebb csokor kapor
ételízesítő
só, bors
kb. fél doboz tejföl
Elkészítés:
A húst megmossuk és kockázzuk. A hagymát szintén kockára vágjuk és a sóval meghintve aranyszínűre pirítjuk az olajon.
Mielőtt kész lenne, a fokhagymát is beletesszük. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a húst, felöntjük vízzel és visszatesszük főni.
Beletesszük a leves kockát, az ételízesítőt, a babért és félpuhára főzzük. Amikor ez megvolt, jöhet bele a zöldbab, és a kapor is.
A vége előtt hozzáadjuk a kockázott burgonyát, borsozzuk és kóstáljuk, ha szükséges után ízesítjük.
Amikor minden elkészült, kevés leveslével kikeverjük a tejfölt és a többi leveshez adjuk. Pár pillanat múlva elzárjuk.
További tejföllel és kaporral díszítve tálaljuk.
Forrás: receptvaros.hu