Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 22:11

Sárgabarack dzsem - főzés nélkül

A házi sárgabarack dzsem vagy lekvár nagyon finom, bárhogy van eltéve, de merem állítani, hogy a legfinomabb ezzel az eltevési módszerrel lesz. Az aromája 100 % -ig megmarad, a színe is világos lesz, állaga  a vastag mézhez hasonlít és teles tele van  barack darabokkal.sargabarack jam

Időben, kissé még vastagszik, de azért ne számítsunk egy vastag  lekvárra. Fél adagot készítettem (2,5 kg barackból ), ebből lett  8 db. 3,7 dl-es  üvegkanna, de a receptem 5 kg barackra van, úgy írom le. Pincében tárolom, ott télen nyáron 12,5 C fok van, soha nem romlott meg, évek óta teszek el ezzel a módszerrel is. Fontos, hogy a barack jó minőségű legyen, érett, de nem ütődött.

Hozzávalók: 5 kg  érett, hibátlan sárgabarack, 2.5 kg cukor, csapott teáskanál befőzési szalicil

A barackokat megmossuk, forró( nem fövő) vízbe tesszük pontosan egy percig, majd szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízbe rakjuk. Onnan egyenként kivéve, a  héját lehúzzuk (szinte magától kicsúszik), magját kivesszük. A cukrot összekeverjük a befőzési szalicillel, egy tiszta edény aljára szórunk egy keveset, rá egy sor barackot amit azonnal lecukrozunk, hogy ne barnuljon meg. Mikor az egész barackot lerétegeztük, finom mozdulatokkal 100 x megkavarjuk. Ezt a műveletet 10-15 percenként megismételjük, összesen 10 x , ez 1000 kavarást jelent.:) Persze, nem a pontos kavarási szám  tartja el a barackot, de a lényeg, hogy a cukor teljesen  elolvadjon. Sok barack marad egészben, de ez a dzsem lényege. Az egész kavarás ne haladja túl a 2 órát, hogy a dzsem ne kezdjen el barnulni. Az üvegkannákat  forró sütőben csírátlanítjuk, hagyjuk kihűlni és úgy tesszük bele a dzsemet. Azonnal lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.

forrás: aledakonyhaja.blogspot.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280