Jutka receptje: Almás napsugár kalácskák
- Írta: Balázsi Béláné
- Közzétéve Olvasóink küldték
Tészta:
50.dkg.liszt, 2,5 .dkg.élesztő, 3 ek.cukor, 1csm. vanília cukor, 1 tojás, 5.dkg.margarin, 1 ek.méz, 0,5 kk.só. Töltelék: 6 nagyobb alma, 1 csm. vanília cukor, 3 ek.cukor, 1 tk.fahéj.,3 ek.darált dió.
Tetejére:
1 tojássárgája, 1 tk.tejjel összekeverve.
A tészta hozzávalóit jól megdagasztom, 1 óra alatt duplájára kelesztem. Ha megkelt 8 részre vágom, bucikat formázok belőle, és megint hagyom kb. 20 percig kelni. Az almát közbe meghámozzuk, lereszeljük, jól kinyomkodjuk, és ízesítjük.
A bucikat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra, 2 mm.-re a szélétől rá teszek a töltelékből, az alsó részt pedig 1 cm. távolságra bevagdosom 6 cm. magasságba. Felülről feltekerem a tésztát, és kör alakúra formázom, tepsibe rakom, ott is hagyom még 30 percig kelni, utána lekenem a tetejét, 180 fokon 25 perc alatt megsütöm, és porcukorral lehet megszórni a tetejét.