Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Apr 24, 20:42

Tájjellegű ételek

Káposztás nyögő

A nyögő szlovák eredetű étel (sztrapacska), de Szatmár-Beregben is népszerű volt.  Főleg túróval fogyasztották, telente savanyú káposztával is került az asztalra.

nyogo

  • Írta: Koleszár Andrásné, Gizike
  • Kategória: Tájjellegű ételek
  • Találatok: 7402

Rongyos lapótya (rongyos lapóka)

Két faluünnepen vettünk részt a múlt héten, Tunyogmatolcson és Penyigén. Mindkét községben készítik a rongyos lapótyát. A fotót a Szenkeparti Nagyvásáron készítettük, a recept Penyige honlapjáról került kimásolásra:

DSC 0783

Körmös csülökpörkölt bográcsban Beregi módra

Első lépés a vásárlás! A körmöket még vásárláskor vágassuk el hatfelé hentesünkkel. Lehetőleg fűrészt használjon a hentes, ne bárdot, így elkerülhetjük később a csontszilánkokat az ételben. Ha nem vagyunk túl gyakorlottak, akkor a legjobb a csülköt is kicsontoztatni a hentessel, a csontját szintén vágassuk három részre.

csulok5

Beregi habart krumpli leves

Mátyusi-Mező Ernő facebook oldalán találtam ezt a receptet, az ő hozzájárulásával közöljük.

aberegihabart

Elkészítés: 
A krumplit megpucolom és kockákra vágom. Beleteszem a disznó bőrt, füstölt kolbászt,  disznó fület, friss szalonnát.

Egy edényben felteszem kb. 1,5 liter vízzel, kevés sóval és 2-3 (ízlés szerint) babérlevéllel, sűrített paradicsommal, pár szem kömény, ízesítve főni. Ha megfőtt, a tejfölből és a lisztből habarást készítek, és beleöntöm a levesbe. (Kevés paprikával, borssal ízesíthetjük.) Összeforralom.

A kiszedett levesbe ízlés szerint (én) ecetet csöpögtetek.