1000x120px NK soros

Bejelentkezés
Frissítve: 2017 Nov 21, 12:00

Tájjellegű ételek

Rongyos lapótya (rongyos lapóka)

Két faluünnepen vettünk részt a múlt héten, Tunyogmatolcson és Penyigén. Mindkét községben készítik a rongyos lapótyát. A fotót a Szenkeparti Nagyvásáron készítettük, a recept Penyige honlapjáról került kimásolásra:

DSC 0783

Körmös csülökpörkölt bográcsban Beregi módra

Első lépés a vásárlás! A körmöket még vásárláskor vágassuk el hatfelé hentesünkkel. Lehetőleg fűrészt használjon a hentes, ne bárdot, így elkerülhetjük később a csontszilánkokat az ételben. Ha nem vagyunk túl gyakorlottak, akkor a legjobb a csülköt is kicsontoztatni a hentessel, a csontját szintén vágassuk három részre.

csulok5

Beregi habart krumpli leves

Mátyusi-Mező Ernő facebook oldalán találtam ezt a receptet, az ő hozzájárulásával közöljük.

aberegihabart

Elkészítés: 
A krumplit megpucolom és kockákra vágom. Beleteszem a disznó bőrt, füstölt kolbászt,  disznó fület, friss szalonnát.

Egy edényben felteszem kb. 1,5 liter vízzel, kevés sóval és 2-3 (ízlés szerint) babérlevéllel, sűrített paradicsommal, pár szem kömény, ízesítve főni. Ha megfőtt, a tejfölből és a lisztből habarást készítek, és beleöntöm a levesbe. (Kevés paprikával, borssal ízesíthetjük.) Összeforralom.

A kiszedett levesbe ízlés szerint (én) ecetet csöpögtetek.

Sárgatúró ami nélkül nincs húsvét Szatmár-Beregben

Szatmár-Beregben elképzelhetetlen a húsvét sárgatúró nélkül. A sárgatúró éppen annyira a húsvéti menüsor része, mint a kalács vagy a sonka. Ez az édes finomság remekül kiegészíti a sonka füstölt, telt ízét, de fonott kaláccsal is nagyon finom. Érdemes kipróbálni!

husveti tal 6

700x700px NK soros