Savanyú tojásleves beregi módra
Végtelenül egyszerű étel, anno a Szatmár-Beregben mindennapos volt a környék szegényebb lakossága körében.
- Írta: Esze Tamás Népe Tarpa
- Kategória: Tájjellegű ételek
- Találatok: 4110
Végtelenül egyszerű étel, anno a Szatmár-Beregben mindennapos volt a környék szegényebb lakossága körében.
A receptet a Szatmári Kávéház facebook oldalon találtam. Úgy kerültem oda, hogy felfigyeltem egy rendezvényükre, ami 2016 december 2-án lesz a Betyáros csárdában, és Kati nénivel közösen lehet majd mézeskalácsot dísziteni! Akit érdekel a rendezvény bővebb információt itt találhat: facebook.com/events/331662757195945/
A pászka egy pirított tészta, amelyet az emberek kenyérként ettek, de Tarpán ezt tovább vitték és egy laktató főételt készítettek belőle. A fotót az Esze Tamás Népe Tarpa facebook profilon találtam, kérésemre küldte el a receptet:
A nyögő szlovák eredetű étel (sztrapacska), de Szatmár-Beregben is népszerű volt. Főleg túróval fogyasztották, telente savanyú káposztával is került az asztalra.
Ezt a gyönyörű fotót a Facebookon találtam, az "Esze Tamás Népe Tarpa" profil posztolta. Mivel régi jó kapcsolatban vagyunk elkértem a receptet.
Két faluünnepen vettünk részt a múlt héten, Tunyogmatolcson és Penyigén. Mindkét községben készítik a rongyos lapótyát. A fotót a Szenkeparti Nagyvásáron készítettük, a recept Penyige honlapjáról került kimásolásra:
Első lépés a vásárlás! A körmöket még vásárláskor vágassuk el hatfelé hentesünkkel. Lehetőleg fűrészt használjon a hentes, ne bárdot, így elkerülhetjük később a csontszilánkokat az ételben. Ha nem vagyunk túl gyakorlottak, akkor a legjobb a csülköt is kicsontoztatni a hentessel, a csontját szintén vágassuk három részre.
Mátyusi-Mező Ernő facebook oldalán találtam ezt a receptet, az ő hozzájárulásával közöljük.
Elkészítés:
A krumplit megpucolom és kockákra vágom. Beleteszem a disznó bőrt, füstölt kolbászt, disznó fület, friss szalonnát.
Egy edényben felteszem kb. 1,5 liter vízzel, kevés sóval és 2-3 (ízlés szerint) babérlevéllel, sűrített paradicsommal, pár szem kömény, ízesítve főni. Ha megfőtt, a tejfölből és a lisztből habarást készítek, és beleöntöm a levesbe. (Kevés paprikával, borssal ízesíthetjük.) Összeforralom.
A kiszedett levesbe ízlés szerint (én) ecetet csöpögtetek.
A Gergelyiugornyai Nyugdíjas Klub találkozóján kóstoltam meg ezt a finomságot, és megkértem a klubvezetőt Vezse Gyulát, hogy jegyezze le nekem a receptet:
Lapcsánka az étel, amit minden tájegység a saját nevén a sajátjának ismer.
Jöjjön a recept, ahogyan Mátyusban csinálják: