1000x120px NK soros

Bejelentkezés
Frissítve: 2017 Nov 21, 12:00

Rongyos lapótya (rongyos lapóka)

Két faluünnepen vettünk részt a múlt héten, Tunyogmatolcson és Penyigén. Mindkét községben készítik a rongyos lapótyát. A fotót a Szenkeparti Nagyvásáron készítettük, a recept Penyige honlapjáról került kimásolásra:

DSC 0783

Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipetnyi só, 4 evőkanál aludttej, 1 teáskanál szódabikarbóna (pezsgő). A tészta kenéséhez és a sütéshez sertészsír.

A lisztet a sóval, aludttejjel, szódabikarbónával, és langyos vízzel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és legalább fél órára félretesszük pihenni.

Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk fél centiméter vastagra. Zsírral átkenjük a tetejét. Hosszában gondosan feltekerjük, majd öt centiméteres darabokat vágunk belőle. Ezeket a kisebb csigatésztákat talpára állítjuk, és palacsinta nagyságúra egyenként kinyújtjuk. Kézfejünkön is meghúzkodhatjuk, így tovább alakíthatunk rajta.

DSC 0700

Palacsintasütőben, forró zsírban mindkét oldalán egyenként kisütjük a lapótyákat.

700x700px NK soros