Sárga túró - Olgi nagyitól
- Írta: Olgi nagyi
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Szabolcsban, Szatmárban és a Beregben húsvétkor sárga túró is készül.
Nagyobb családok, akár 30-40 tojásból is készítik.
Még szokás kosarat készíteni húsvéti finomságokból, sonka, sárga túró, hímes tojás.
Szép hímzett terítővel takarják le.
Ezt viszik a templomba és a pap megszenteli.
A reggeli már ennek a kosárnak a tartalma.
Ez a katolikus szokás nagyon régóta meg van.
Református létemre megtanultam elkészíteni , mert nálunk Édesanyám nem készítette.
A mi falunkban a két vallásnak nem volt valami jó kapcsolata.
Ma már az ökumenikus hét kiküszöbölte ezt a fajta ellenségeskedést.
A szomszédaink közt volt katolikus és náluk ettem.
Megtanultam elkészíteni is.
10 db tojás
8 ek kristály cukor
1 l tej.
csipet só
2cs vanília cukor
2 rud fahéj
mazsola vagy áfonya
A tojásokat a cukorral habosra keverem.
Hozzá adom a forró tejhez és addig főzöm, keverem, amíg össze nem kapja, túrószerű nem lesz.
Vigyázni kell, mert hamar kifut!
A felszeletelt mazsola a végén kerül bele, nálam legalábbis.
A felszeletelt mazsola a végén kerül bele, nálam legalábbis.
Aranymazsolát, vagy áfonyát használok.
Ilyenkor már elő van készítve egy gömbölyű tésztaszűrő , konyharuhával kibélelve egy tál tetején.
Ilyenkor már elő van készítve egy gömbölyű tésztaszűrő , konyharuhával kibélelve egy tál tetején.
Ebben fog lecsepegni a tejsavó.A konyharuhát szorosan összekötöm és kiakasztom csepegni.
Összeáll egy gömbbé, és szeletelhető.
Nálam a vanília kimarad(allergiás vagyok rá)
Nálam a vanília kimarad(allergiás vagyok rá)
Arany mazsola darabok viszont kerülnek bele, amit darabolok, mert nagy mag nélküli szemek.
Beáztatom gyümölcsteába, hogy megduzzadjon.
Így jobban beilleszkedik a túróba és nem von el tőle annyi nedvességet
Áfonyával, vagy zöld dió darabokkal is készülhet.
Áfonyával, vagy zöld dió darabokkal is készülhet.
Nagyon finom édesség.
Ha kevesebb cukrot rakunk bele (3 ek), a főtt sonka mellé is adhatjuk.