Szabolcsi almás palacsinta
- Írta: Bodnárné Varga Éva
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Hozzávalók: 4 személyre
Palacsintatészta: 1 csipet só, 1 evőkanál kristálycukor, 2 tojás, 5 dl tej, 30 dkg finomliszt
Töltelék: étolaj, 2 tojás, fahéj, 15 dkg dió, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg vaj, 1/2 citrom leve, 4 alma, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Palacsintatészta
A hozzávalókból a szokásos módon elkészítjük a palacsintatésztát – ha sűrűnek találjuk, szódavízzel hígítjuk –, majd kiolajozott serpenyőben kisütjük a palacsintákat.
Töltelék
Az almák magházát kivágjuk, cikkekre szeleteljük, a szeletekre kevés citromlevet csöpögtetünk. Lábasba tesszük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, és az almaszeleteket lassú tűzön, fedő alatt félpuhára pároljuk, ügyelve, hogy egyben maradjanak. Megszórjuk kevés durvára vágott dióval és csipetnyi fahéjjal. Megtöltjük a palacsintákat az almás töltelékkel, összegöngyöljük, a végüket behajtjuk.
Felvert tojásba mártjuk, durvára vágott dióban meghempergetjük, és forró olajban aranysárgára kisütjük. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
Forrás: videkize.hu