Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 8:04

Szatmár népi ételei: Mézes-mákos laska

Bár az év folyamán bármikor elkészíthető ez a főleg a gyerekek körében népszerű fogás, azonban legjellemzőbben a böjtös időszakban került a családok asztalára, párjával, a darált dióval meghintett laskával váltakozva.

mezes makos laska

A népi bölcsességet egyébként az orvostudomány mindig visszaigazolja előbb-utóbb. Újabban a nagy energiát igénylő sportok művelőinek ajánlják a mézes-mák fogyasztását. Szerencsére, mákban, de különösen mézben nincs nálunk hiány. Szatmárban az országhatár mindkét oldalán ezernél több a bejegyzett méhészek száma.

Hozzávalók: 

5 tojás, 50 dkg liszt, 25 dkg darált mák, 25 dkg méz

Elkészítése:

Kis fészket alakítunk ki a liszt közepében. Beleütjük a tojásokat, majd egy villa segítségével összekeverjük. Ezután kézzel sima gombóccá gyúrjuk a tésztát. Ha túl keménynek éreznénk, egy kis vizet hozzáadva lágyíthatjuk, ha pedig túl lágynak találnánk, akkor kevés lisztet hozzágyúrva javíthatjuk az állagát. Sót nem kell hozzáadni. A tésztát fóliába csomagoljuk és 1 órán át pihentetjük. Enyhén lisztezett felületen sodrófa segítségével késhegynyi vékonyra nyújtjuk. Felületét kevés liszttel megszórjuk, majd 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. 4-5 csíkot egymás tetejére teszünk és éles késsel fél centis csíkokra vágjuk.

A tésztát tiszta konyharuhán kiszárítjuk. Felhasználáskor forró, lobogó, sós vízbe téve főzzük ki, ügyeljünk arra, hogy a főzési idő jóval rövidebb, mint a boltban kaphatóké. A házilag készített, jól kiszárított tészta száraz, hűvös helyen tárolva, sokáig eltartható.

A kifőtt tésztát megszórjuk a darált mákkal, végül mézzel alaposan csorgassuk meg.

forrás: kalendar2.blogspot.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280