Zölddió pálinka - gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer
- Írta: Bogdán Zoltán
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Régi családi recept szerint, elkészítése lassan aktuális lesz (már ahol nem fagyott le)!
Hozzávalók:
A diót június eleje, közepe táján (június 24 előtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. Ilyenkor egy hústűvel könnyedén átszúrható. Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg őket váltott vízben, majd daraboljuk fel negyedelve.
Gumikesztyűt érdemes használni, mert nagyon fog a dió leve!
A felaprított diót és az alapanyagokat elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük.
A pálinka megbízható helyről származzon, jó minőségű legyen, kb. 50°-os!
Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.
A lezárt üvegeket 16 napra kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászolt uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid időn belül a színe teljesen besötétedik.
Nagy előszeretettel szoktam időnként idézni Zilahy Ágnest, miszerint: „gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer”!
Ő ezt már megmondta 1892-ben, a „Valódi Magyar Szakácskönyv” című kiadványa szerint, hihetünk neki.
Íme az ő receptje:
DIÓ PÁLINKA:
„Egy 3 literes bőszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer!”
A dió és a zöld dió méltatását megtaláljuk Orosz Péter: Dióskönyv c. munkájában, sok egyéb más dióval kapcsolatos okossággal együtt, receptekkel bővítve.Érdemes olvasgatni, nagyszerű, alapos gyűjtemény, csak ajánlani tudom!