Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 8:04

Zölddió pálinka - gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer

Régi családi recept szerint, elkészítése lassan aktuális lesz (már ahol nem fagyott le)!

diopalinka

Hozzávalók:

30 db zöld dió negyedelt darabokra összevágva
2 db egész fahéj
30 db szegfűszeg
35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt gondosan vágjuk le!)
4 liter jó minőségű törkölypálinka
2 db 5 literes befőttes üveg (csavaros tetejű)
 
Elkészítése:

A diót június eleje, közepe táján (június 24 előtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. Ilyenkor egy hústűvel könnyedén átszúrható. Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg őket váltott vízben, majd daraboljuk fel negyedelve.

Gumikesztyűt érdemes használni, mert nagyon fog a dió leve!

A felaprított diót és az alapanyagokat elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük.  

 A pálinka megbízható helyről származzon, jó minőségű legyen, kb. 50°-os!

Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.

A lezárt üvegeket 16 napra kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászolt uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid időn belül a színe teljesen besötétedik.

Néhány nap múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá 5 dkg cukrot. Az édesítéssel ne essünk túlzásba, az íze alapvetően enyhén kesernyés, nem az a cél, hogy ezt az ízt elnyomjuk!
16 nap elteltével leszűrjük, üvegekbe töltjük. Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál finomabbra érik.
A leszűrt pálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú.
 
Vigyázat! Nagyon itatja magát, az édeskés íze ne tévesszen meg senkit sem, az alkoholtartalma és ereje továbbra is a törkölyével marad azonos!!!
 

Nagy előszeretettel szoktam időnként  idézni Zilahy Ágnest, miszerint: „gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer”!

Ő ezt már megmondta 1892-ben, a „Valódi Magyar Szakácskönyv” című kiadványa szerint, hihetünk neki. 
Íme az ő receptje:

DIÓ PÁLINKA:

 „Egy 3 literes bőszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer!”

A dió és a zöld dió méltatását megtaláljuk Orosz Péter: Dióskönyv c. munkájában, sok egyéb más dióval kapcsolatos okossággal együtt, receptekkel bővítve. 
Érdemes olvasgatni, nagyszerű, alapos gyűjtemény, csak ajánlani tudom!

 

 Nekem van még egy korty a tavalyiból! (Bogdán Zoltán, Magyarcsanád)
 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280