Madártej
- Írta: Bveva
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Szerintem az egyik legfinomabb édesség, csak sajnos hízlal, így aztán vissza kell fognia magát az embernek a fogyasztásában.
Hozzávalók: 1 l tej, 4-5 tojás, kávéskanálnyi vanília vagy tejszín ízű pudingpor, ízlés szerint porcukor, pici só
A tejet felteszem forrni, pici sót teszek bele. Míg felforr, a tojások sárgáját összekeverem a pudingporral és ízlés szerint porcukorral (szerintem 3-4 evőkanál bőven elég bele).
Miután felforrt a tej, félrehúzom, kevergetem, hogy kigőzöljön, majd lassan belekeverem a tojássárgáját és forrásig kavargatom. Ha felforrt, leveszem a tűzről, és gyakran megkavarom, hogy ne pillésedjen.
A tojásfehérjét kemény habbá verem 1 púpos evőkanál porcukorral. Felfőzök vizet pici sóval, és amikor már fő, belekanalazom a habot. Amikor újra lobogni kezd a víz, lejjebb veszem a lángot, a fehérjedarabokat lapáttal megfordítom, hogy a másik oldala is keményedjen, újra feljebb veszem a lángot, hogy felgőzöljön. Amikor mindkét oldalával készen vagyok, belekanalazom a masszába, és miután kihűlt, lehet enni.
Érdemes a fehérjét jó nagy edényben főzni, így sokkal hamarabb készen lesz.
Van, aki tejben gőzöli fel a fehérjét, az szerintem sokkal macerásabb (hamarabb leég), és nem finomabb annyival, hogy megérje szórakozni vele.